Република Казахстан вече има почетно консулство в Пловдив. Консулският окръг

...
Република Казахстан вече има почетно консулство в Пловдив. Консулският окръг
Коментари Харесай

Пловдив става център на връзките ни с Казахстан

Република Казахстан към този момент има почетно консулство в Пловдив. Консулският окръг обгръща територията на областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Ловеч. Мандат на почетен консул получи инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен шеф на Тракия икономическа зона – най-големият промишлен план в Източна Европа.

Официалната екзекватура му бе връчена от Н.Пр. Виктор Темирбаев – ексклузивен и пълномощен дипломат на Република Казахстан, по време на среща с кмета на Пловдив Костадин Димитров. Да бъде приключено побратимяването сред градовете Шимкент и Пловдив се споразумяха кметът и висшият посланик.

Общинският съвет на Пловдив преди няколко години одобри решение, с което утвърди сключването на съглашение сред двата града, само че процесът към момента не е финализиран. Посланикът посочи, че на междуправителствено равнище се водят диалози за разкриване на въздушна линия Казахстан-България и съгласно него положителният вид са полети Пловдив – Шимкент, тъй като този град е „ дом “ на една от огромните казахстански самолетни компании.

Преди тържественото разкриване на Почетното консулство на Република Казахстан в гр. Пловдив Н.Пр. Виктор Темирбаев беседва и с представители на управленията на 7 висши образователни заведения от града под тепетата. Домакин на работната среща бе Пловдивският университет „ Паисий Хилендарски “. В обръщението си ректорът на ПУ проф. доктор Румен Младенов изрази дълбокото си задоволство от избора на инж. Панчев за почетен консул на Република Казахстан, акцентира и значимостта на тази среща за развиването на културно-образователните връзки и техния принос в задълбочаването на българо-казахстанския разговор с акцент върху мястото на гр. Пловдив в него.

Негово превъзходителство господин Виктор Темирбаев срещна аудиторията с опциите за разширение на съдействието в региона на филантропичното направление, като показа елементи за съответни области на научен продан и взаимна научноизследователска активност в разнообразни сфери на образованието, науката, културата и стопанската система. Уточнени бяха предпочитаните параметри на взаимна работа с всички пловдивски висши учебни заведения, в основата на които би трябвало да бъде систематичният метод. Посланикът предложения пловдивските висши образователни заведения да вземат участие при започване на март 2024 година в интернационално ревю на университетите в Казахстан.

Почетният консул на Република Казахстан инж. Пламен Панчев, съобщи безапелационната си поддръжка и готовността си за подпомагане в обединените старания на пловдивската академична общественост за многоаспектно съдействие предвид на характерната експертиза и капацитета на обособените висши образователни заведения, с които той и неговият екип е в дългогодишно партньорство. Позиция по коментираните тематики показаха и доцент доктор Борян Янев (ПУ), проф. доктор Владислав Попов (АУ), проф. доктор Въльо Николов (ТУ- филиал в Пловдив), проф. доктор Цветанка Коловска (АМТИИ), доцент доктор Мария Душкова (УХТ), проф. д.н. инж. Георги Георгиев (ВУАРР), госпожа Величка Димова (ВУСИ ) и Катя Стайкова, шеф на „ Клъстер Тракия икономическа зона “. В срещата участваха и господин Даурен Рахметов – първи секретар на посолството на Република Казахстан в България и господин Мейрам Айтжанов – втори секретар на посолството.

Всички единомислещо се съгласиха, че в Пловдив би трябвало да се образува стопански, учебен, теоретичен и културен център на двете страни.

Тази концепция бе подкрепена и Областният шеф на Област Пловдив доктор инж. Илия Зюмбилев, който дружно с Н.Пр. Виктор Темирбаев и инж. Пламен Панчев публично откри офиса на почетното консулство в Пловдив. В тържествената гала взеха присъединяване почетни консули на разнообразни страни и представители на локалния бизнес. Ще създадем Казахстан нашия мощен азиатски сътрудник, даде обещание инж. Панчев и добави, че има огромен капацитет за взаимни вложения – както на казахстански компании в България, по този начин и на български в Казахстан.

Посещението на Н. Пр. Виктор Темирбаев в Пловдив е единствено ден преди честването на независимостта на Казахстан. България е една от първите признали я страни.

Почетното консулство на Република Казахстан е в бизнес център „ Hebros Quarter “ на адрес: Пловдив, бул. „ Марица “ 154.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР