Репортери без граници" (RSF) предлага способи против това технологичните гиганти

...
Репортери без граници" (RSF) предлага способи против това технологичните гиганти
Коментари Харесай

Не може социалните мрежи да контролират свободата на словото: Репортери без граници - slava.bg

Репортери без граници " (RSF) предлага начини срещу това софтуерните колоси да имат властта да вземат решение дали сметките в обществените медии би трябвало да бъдат затворени, предава Дневник.

"След като пренебрегваше в продължение на четири години подправените вести и речта на омразата, които президентът Доналд Тръмп публикуваше като президент на Съединени американски щати, Twitter едностранно реши на 8 януари да закрие дефинитивно акаунта @realDonaldTrump и по-късно, няколко дни по-късно, 70 000 други акаунта, свързани с тайното придвижване QAnon.

Фейсбук, Instagram и Twitch също стопираха президентските сметки за неустановен интервал, до момента в който Amazon по-късно спря поддръжката на протръмпистката обществена медия Parler. Всички тези решения бяха взети от компании от частния бранш без никакъв либерален или правосъден надзор ", означават от организацията.

"Живеем в политическа дистопия ", сподели генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. "Организацията на публичния спор не би трябвало да се оставя на пазарните сили или на самостоятелните ползи. Трябва да наложим демократични отговорности на водещите цифрови играчи. "

"Законите на публичния спор бяха създавани от парламентите и прилагани от съдии, само че в този момент корпорациите от частния бранш дават отговор за това. Техните правила не са избрани в демократична рамка със система за надзор и баланс, те не са транспарантни и не можете да ги обжалвате пред който и да е съд. " През декември еврокомисията предложи план на Акт за цифровите услуги. Той има за цел да контролира наличието, оповестено в платформите.

Но до момента нито едно законодателство не е ориентирано към всички провокации и предвид на това "Репортери без граници " стартираха Инициативата за информация и народна власт. В рамките ѝ една комисия, състояща се от 25 видни лица от 18 националности, изготви декларация, установяваща общи правила за световното онлайн осведомително и информационно пространство - алгоритмична бистрота, плурализъм, идеологически неутрализъм на платформата, възбрана на спорове на ползи и разпространение на надеждни вести и информация.

Тази декларация въодушеви Партньорството за информация и народна власт, което бе стартирано по време на Общото заседание на Организация на обединените нации през 2019 година и към което досега са се включили 38 държавни управления.

Форумът за информация и народна власт беше основан през ноември 2019 година от 11 организации, проучвателен центрове и мозъчни тръстове от всички континенти. През ноември 2020 година той разгласява 250 рекомендации по отношение на прозрачността на платформата, модерирането на наличието, насърчаването на надеждността на информацията и приложенията за известия, когато всеобщото им потребление надвишава границите на частната преписка.

RSF стои и зад самодейността за журналистическо доверие (JTI), която основава набор от машинно четими стандарти, тъй че логаритмите на търсачките да дават желание на медиите, които се придържат към журналистическите способи и нравственос. Тези стандарти, които могат да се употребяват и от рекламодатели, са резултат от самодейност за саморегулиране, в която организации от целия свят си сътрудничат под егидата на Европейския комитет по стандартизация (CEN).
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР