Ремонтират основно Жълтото училище“ в Пловдив за 305 дни. Очаква

...
Ремонтират основно Жълтото училище“ в Пловдив за 305 дни. Очаква
Коментари Харесай

Жълтото училище от 1868 г. в Пловдив ще събере всички изкуства от АМТИИ

Ремонтират главно „ Жълтото учебно заведение “ в Пловдив за 305 дни. Очаква се следващата година то да посреща студенти. Сумата, нужна за ремонта е в размер на близо 1 550 000 лв. с Данък добавена стойност. Сградата ще бъде главно ремонтирана. Училището е емблематично за Пловдив. То ще отвори порти за от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Професор Асен Диамандиев “ (АМТИИ) за новата образователна 2021 г./2022 година Информацията заяви ректорът професор лекар Тони Шекерджиева-Новак.

 Тракийският университет ще обменя студенти и преподаватели с немско висше учебно заведение (СНИМКИ)  Тракийският университет ще обменя студенти и преподаватели с немско висше учебно заведение (СНИМКИ) 
Меморандум за обмяна на студенти и преподаватели е подписал доцент доктор Добри Ярков, ректор на Тракийския университет в Стара Загора, с Ве...
Тя напомни за обстановката по обезпечаване на средствата, а по-късно - и по почналата и спряна реорганизация на постройката. Ремонтът е стартирал през ноември 2017 година от спечелила публичната поръчка бургаска компания. Месец по-късно той е бил спрян от компанията, изпълняваща строителния контрол, тъй като не е била достигната здрава основа за фундиране на единичните фундаменти. Последвало е осъществяване на инженерно-геоложко изследване, което е посочило, че се постанова преправяне на плана. Поправките са били утвърдени от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) през февруари предходната година. А през април - и от противопожарните служби. Корекция се е наложила и в частта сигурност, защото Пловдив е в рискова сеизмична зона.
Доработка на поправения план поради частта „ План, сигурност и здраве “ е направена след публично разискване. В него са взели присъединяване представители на АМТИИ, Камарата на архитектите, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Община Пловдив, Министерството на културата, компанията реализатор и разнообразни експерти. Процедурата по новото координиране с НИНКН е завършила през януари тази година. Така и след утвърждението от противопожарните служби, разрешителното за градеж от община Пловдив стана факт на 23-ти юни. Ремонтните действия бяха обновени на 8-ми септември, след подписване на в допълнение съглашение с компанията реализатор, по думите на професор Шекерджиева-Новак.

Първоначално планът е бил на стойност 887 000 лв. без Данък добавена стойност. През 2016 година Министерският съвет (МС) е отпуснал 1,1 млн. лв. целева дотация, а община Пловдив е съфинансирала със 100 000 лв.. Оскъпяването от към 400 000 лв. за поправения план не надвишава 50%, което разрешава да не се афишира нова процедура по Закона за публичните поръчки, разясни помощник-ректорът Константин Мечев. Строителят също е изчакал три години, макар че имал право да се отдръпна. Това лято Министерството на образованието и науката (МОН) е отделило в допълнение 200 000 лв. за ремонта, след обосновано искане от ректора на АМТИИ. 300 студенти ще организират лекции и занимания в реновираното и оповестено за Паметник на културата от национално значение " Жълто учебно заведение ".
 Карбовски: Без студентите в митингите - няма да стане Карбовски: Без студентите в митингите - няма да стане
" Без присъединяване на студентите в митингите - няма да стане ". Това сподели пред БНР журналистът Мартин Карбовски и посочи: " Защо ги няма сту...
В момента от емблематичната постройка в Стария град е останал единствено скелетът й, само че след по-малко от година се чака постройката да възвърне типа си от 1868 година Обновената 3-етажна постройка ще събере всички изкуства от академията. Предвидено е в изложбените зали да звучат музикални осъществявания на нейни ученици. На първия етаж вдясно ще бъде непокътнато мястото на преди съществувалото кафене, а вляво ще се оформи изложба. Предвижда се основаване на Хорова и Оркестрова зала и на дребна сцена за Академичния китарен състав и Академичния оперен спектакъл. Ще се резервира дървената вътрешна стълба, която води до третия етаж, само че тя ще бъде укрепена с железна структура.
На втория етаж в западната част ще има две огромни зали, а в източната - една огромна и още четири по-малки – всяка по 40 квадратни метра. Предвижда се компютърна зала за графичните дизайнери. Разпределението на третия етаж е същото, само че огледално. Все още е под въпрос дали ще се употребяват и двата входа на " Жълтото учебно заведение " – от улиците „ Цар Ивайло “ и „ Тодор Самодумов “. Най-запазена е северната фасада на постройката. На южната ще бъде реставрирана и портата с алафранга, дружно с оживялата част от оградата.
Първото в Южна България учебно заведение е издигнато през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис хан, като неговото изискване е било парите за него да са от българите. Изградено с дарителството на сънародниците ни, за обновяването в този момент на Жълтото учебно заведение своя дан дадоха с благотворителни концерти Васко Василев, Теодосий Спасов и други реализатори, ученици на АМТИИ. Всички доработки на плана за главен ремонт са финансирани от Академията по изкуствата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР