Ремонтираната тази година отсечка от магистрала Тракия между Чирпан и

...
Ремонтираната тази година отсечка от магистрала Тракия между Чирпан и
Коментари Харесай

Ремонтираната за 200 млн. лв. отсечка на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора няма гаранция

Ремонтираната тази година права от автомагистрала " Тракия " сред Чирпан и Стара Загора няма гаранция. Въпреки че за ремонтните действия страната е платила към 200 млн. лв., при проблем с пътната настилка ще се наложи да се вадят пари от бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). Това се разбра от изявление на служебния районен министър Виолета Комитова пред Българска национална телевизия.

Тя изясни, че правата е предходна в графата настоящ ремонт или поддръжка, заради което няма утвърден план, позволение за строителство и акт 16 за въвеждане в употреба. По думите ѝ това е порочна процедура от предходните ръководещи за по-бързо да се вършат ремонтите.

" Пет години в този сектор имаше ограничаване на скоростта. В това време можеше да се изкарат всички нужни документи ремонтът да не бъде настоящ, за който не се желае гаранция. Изведнъж решаваме през април тази година да копаем, да взривим жителите предизборно и доста бързо да строим там. Почти всички поправки, които годишно са за към 1.5 милиарда лв., не минават като съществени поправки и по този начин като се повредят пътищата няма компания, която да носи отговорност ", сподели Комитова и посочи, че от тези практики се е появил изразът " ремонт на ремонтите ".

Тя добави, че ще предложи такива тежки и скъпи поправки да се вършат с всички нужни документи, с цел да може да има гаранция за свършената работа.

По думите ѝ още през април бюджетът на АПИ от 300 млн. лв. е бил привършен и това е наложило през август да се плануват в допълнение пари за зимното разчистване. Оказало се обаче, че компаниите, занимаващи се с тази активност, не са получили парите си за предната зима, като за това тя упрекна държавното управление на Бойко Борисов. Комитова пресметна, че на АПИ ще е необходим бюджет от 1.5. милиарда лв., с цел да могат компаниите да работят умерено през 2022 година

Поскъпване на тол таксите за камиони и рейсове

Регионалният министър сподели още, че тол системата към момента не е задоволително ефикасна. Според изчисленията ѝ таксите носят годишно към 380 млн. лв. в бюджета, само че 75% от тези пари идват от винетките, а не от тежкотоварния трафик.

Затова в този момент се обмисля вид за разширението на обсега на тол системата, както и покачването на цените за рейсовете и камионите. Тя даде образец с рейс, който пътува от Бургас до София. За такова транспортно средство се заплаща по 1 ст. на километър и по този начин излиза, че таксата, която ще бъде платена за това разстояние е 3.60 лева

" Искаме да събираме двойно повече от досегашните доходи. И по-голяма част от тези пари да идват от рейсовете и тежкотоварните коли ", добави Комитова.

Тя добави, че от началото на годината в страната са влезнали 27 хиляди претрупани камиона, само че поради слаба работа на контролните органи е пропусната опция да се съберат към 50 млн. лв. по това перо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР