Религиозният празник Великден празнува възкресението на Исус Христос, както е

...
Религиозният празник Великден празнува възкресението на Исус Христос, както е
Коментари Харесай

Каква е разликата между православния и католическия Великден

Религиозният празник Великден чества възкресението на Исус Христос, както е разказано в Новия завет на Библията. Въпреки че се отбелязва като най-свещеният ден както от православните християни, по този начин и от католиците, той е така да се каже " преносим "  празник и се признава в разнообразни дни от двете религии всяка година. Православните християни честват Великден по-късно от множеството християни в западния свят, тъй като църквите пресмятат празника по разнообразни календари.

Произходът на Великден

Според Новия завет на Библията Исус Христос е бил разпнат от римляните към 30 година сл. Хр., починал на кръста в петък и бил заровен в гробница отвън Йерусалим. Три дни по-късно, в неделя, Христос възкръсва от мъртвите.
 Снимка 663027

Католиците празнуват възкресението всяка година на Великден, кулминационната точка на 40-дневния сезон на Великия пост. Великият пост стартира в Пепеляна сряда и приключва със Страстната седмица, която включва Цветница, отбелязваща смиреното влизане на Исус в Йерусалим, Велики четвъртък, почитайки Тайната вечеря, Разпети петък, денят, в който Исус е разпнат, и Велика събота, времето на прехода сред разпятие и възкресение.
 Защо яйцата се свързват с Великден
Какво общо имат яйцата с Великден

Повече, в сравнение с си мислим

Известен като Пасха, гръцката дума за " пасха ", Великден в православната черква чества " безконечната Пасха от гибелта към живота от земята на небето ". Великият пост, най-строгият интервал на пост в църквата, продължава 40 дни и приключва осем дни преди Великден на Лазарова събота - когато Исус възкреси Лазар от мъртвите, съгласно източната ортодоксалност. Следват Цветница и Страстната седмица, като постът продължава до Великден. Православният Великден постоянно следва еврейския празник Пасха.
 Снимка 663024

Много историци, цитирайки духовник от VIII век и англосаксонски академик, считат, че етимологичното име на Великден идва от Eostre, англосаксонската богиня на пролетта и плодородието, която постоянно е изобразявана в рисунки, заобиколени от зайци и се е считало, че се уважава по време на езически празници. Съобщава се също, че англосаксонците назовават месец април Eostre-monath.

Защо православният и католическият Великден са в разнообразни дни

Православните християни, които имат вяра, че вярата е неделима от църквата, следват Юлианския календар, когато става дума за празнуване на Великден. Юлианският календар е основан от Юлий Цезар през 45 година пр.н.е. и се основава на слънчевия цикъл - въртенето на Земята към слънцето.
анкета
Къде планирате да прекарате Великден?
Вкъщи, фамилен празник е На посетители на родственици Ще пътувам из България Предпочитам в чужбина Няма пари за пътешестване, похарчих всичко за козунаци
Вкъщи, фамилен празник е

На посетители на родственици

Ще пътувам из България

Предпочитам в чужбина

Няма пари за пътешестване, похарчих всичко за козунаци

Православният Великден се чества сред 4 април и 8 май, след първото пълнолуние след Пасха. Православният Великден постоянно се пада след еврейското празнуване на Пасха, защото съгласно Новия завет разпъването и възкресението на Христос се е случило, откакто той е влезнал в Йерусалим, с цел да чества Пасхата. През 2024 година православният Великден е на 5 май.
 Снимка 663026

През 1582 година папа Григорий XIII вкарва григорианския календар, с цел да поправя неточностите в юлианския календар. Новият календар добавя високосни години, с цел да поправя неправилно пресмятане, което води до разминаване на сезоните с календара, като по този метод измества Великден от пролетното равноденствие. Според григорианския календар църквите откриват Великден да се чества в първата неделя след пълнолунието, което настава на или след пролетното равноденствие. През 2024 година Великден при католиците се означи на 31 март.
 Великден и ястията, които по традиция се употребяват за празника в другите елементи в света
Кой какво яде за Великден по света

Традиционните великденски ястия в девет страни

Голяма част от света публично признава григорианския календар, само че православните църкви, най-вече в Гърция, Кипър, Русия, Румъния, България и други, не престават да съблюдават Великден съгласно Юлианския календар.

Великденски обичаи

Както при доста християнски празници, някои великденски обичаи могат да бъдат проследени до езически празници. Украсяването на яйца, които символизират нов живот, датира от XIII век, когато църквата не разрешава яденето на яйца по време на Страстната седмица и те се украсяват вместо това.
 Снимка 663025

Междувременно се счита, че великденският заек е бил донесен в Съединени американски щати от немски имигранти през 1700 година, макар че някои историци свързват характера му със зайците, които са знак на плодородието.
 Цветница и Великден като никои други - събитията, които да посетим през почивните дни
Цветница и Великден като никои други - събитията, които да посетим през почивните дни

Да се заредим с празнично въодушевление

Както православните християни, по този начин и католиците честват празника Великден с радостни църковни служби, последвани от фамилни трапези и събирания. Източноправославните църкви постоянно организират пасхално бдение на Велика събота, деня преди Великден, и същата вечер може да се организира върволица със свещи, като великденските служби и празненства стартират в среднощ, написа History.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР