Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски Борислав Юруков е уличен

...
Ректорът на Югозападния университет Неофит Рилски Борислав Юруков е уличен
Коментари Харесай

Ректорът на ЮЗУ сам си дал 142 хил. лв. бонуси

Ректорът на Югозападния университет " Неофит Рилски " Борислав Юруков е махленски в спор на ползи, тъй като е дал бонуси самичък на себе си, оповестиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Става дума за общо 142 300 лева, които ръководителят на ВУЗ-а е взел по силата на заповеди, подписани от самия него. С решението на КПКОНПИ Юруков е санкциониран с 10 хиляди лева и му се лишават взетите като бонуси пари. То не е дефинитивно и може да се апелира пред Върховния административен съд.

Историята с
бонусите бе разказана преди няколко месеца от в. " Сега ". Данните за спомагателните средства излязоха след инспекция на просветителното министерство.

Според КПКОНПИ от декември 2017 година до декември 2020 година Юруков е подписал общо 21 заповеди, с които е определял спомагателни хонорари на преподаватели и административен личен състав в ЮЗУ. Той е дал спомагателни пари и на себе си. Според комисията ректорът е следвало да се води от взимането на решение, което касае персонално него.

Пред комисията Юруков е декларирал, че не е взимал решенията еднолично.

" В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има единствено помощни и консултативни функционалности и няма пълномощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е точно ректорът. Индивидуализирането на спомагателните хонорари е осъществено в одобрените от проф. Юруков описи, в които попада и неговото име ", пишат от КПКОНПИ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР