Рекордно ниско ниво на река Амазонка, заради сушата в Бразилия

...
Рекордно ниско ниво на река Амазонка, заради сушата в Бразилия
Коментари Харесай

Рекордно ниско ниво на река Амазонка

Рекордно ниско равнище на река Амазонка, поради сушата в Бразилия за последния един век,  оповестиха международните информационни организации.

Сушата е засегнала 481 000 души в Амазония

Амазонка се намира “в сърцето ” на Амазонската екваториална гора. Рекордната суша заплашва живота на стотици хиляди хора и унищожава екосистемата на джунглата.

Бързото пресъхване на притоците на Амазонка водят до засядане на плавателни съдове, а оттова – и до нарушение на доставките от храна и вода за отдалечените селища.

Рекордно ниско равнище на река Амазонка

Високите температури на водата са станали причина за гибелта на повече от 100 застрашени речни делфина.

Пристанището на Манауш, който е най-населеният град в района и място на обединение на Рио Негро с Амазонка, мери 13,59 м равнище на водата. Преди година то е достигнало 17,60 м, демонстрират данни на уеб страницата на пристанището. Измерените в този момент са най-ниските стойности от началото на измерванията през 1902 година Предишният път, когато е измерено рекордно ниско равнище, е бил през 2010 година

Бразилското министерство на науката, технологиите и нововъведенията свърза сушата през тази година с климатичния феномен Ел Ниньо, който предизвиква рискови метеорологични феномени на планетата. В изказване по-рано този месец ведомството разгласи, че чака сушата да продължи най-малко до декември, когато съгласно прогнозите ще бъде пикът на Ел Ниньо.

 

Представители на бразилска неправителствена организация доставяха храна на засегнатите селища в района. Сушата засегна достъпа на хората до храна, вода и медикаменти, които всекидневно се транспортират по вода.

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР