Рекордно нисък дял на потреблението на цигарите, непредназначени за българския

...
Рекордно нисък дял на потреблението на цигарите, непредназначени за българския
Коментари Харесай

България отново рекордьор в ЕС по най-малко нелегални цигари

Рекордно невисок дял на потреблението на цигарите, непредназначени за българския пазар, през второто тримесечие на 2019 година беше регистриран на представянето на обичайното проучване на празни опаковки от цигари, което се организира у нас по поръчка на петте тютюневи компании от " Инициативата против противозаконната търговия " * всяко тримесечие, оповестява Inews.

``
реклама

Резултатите демонстрират, че това е най-ниското равнище на ползване на цигари без български бандерол, откогато изследването се организира у нас, а България остава с най-нисък % измежду страните в Европейския съюз, където проучването се организира за същия интервал.

Срещата, регулярно проведена от " Инициативата против противозаконната търговия " на всяко тримесечие, още веднъж събра на едно място представители на държавното управление, институциите, бизнеса, неправителствения бранш и медиите. Новите данни бяха изнесени пред министър ръководителя Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, шефа на Агенция Митници Георги Костов, основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Ивайло Иванов, шефовете на основните дирекции в Министерство на вътрешните работи " Борба с проведената престъпност ", " Национална полиция " и " Гранична полиция " и други публични представители на институциите.

Премиерът Бойко Борисов означи, че данните, изнесени от промишлеността са положителни и те се удостоверяват от нарасналите доходи от акцизи и от количествата арестувани противозаконни тютюневи произведения. " Агенция " Митници " и Министерство на вътрешните работи са задържали над 62,5 тона нарязан тютюн. Ако това го превърнете в цигари, може да сметнете какъв брой тира са ", подчертава министър ръководителят. Той посочи положителната оценка на страни като Словакия и Унгария във връзка с взаимната работа на институциите и отвън рамките на наша страна, в това число по разкриването на незаконни заводи.

Премиерът Бойко Борисов добави, че ограничения против противозаконното разпространяване и на други акцизни артикули, водещи до растеж на приходите в бюджета, са от основно значение. Отчетени бяха нарастване от 10% на приходите от акциза върху алкохола и потребността от непрестанен мониторинг на горивата.

Премиерът Бойко Борисов сподели още, че с помощта на положителната работа на институциите приходите в бюджета порастват и следващата година държавното управление още веднъж ще отдели средства за нарастване на заплатите, за Автомагистрала " Хемус ", както и за доста други значими инфраструктурни обекти в цялата страна. " Постигнатите резултати в битката против незаконните цигари са резултат от волята на страната, напъните на правоохранителните органи и на съдействието сред ангажираните институции и бизнеса ”, обявиха от Инициативата. Компаниите приветстваха отличните резултати и подчертаха, че държавното управление и държавните институции би трябвало да продължат с фокуса върху тематиката и обезпечаването на предвидимата регулаторна рамка с оглед опазване стабилността на бизнес средата, отбрана на държавните доходи и поддържане на устойчива позитивната наклонност в битката против незаконната търговия. В тази връзка, от Инициативата приканиха да не се позволяват рискови регулации, които могат да доведат до растеж на противозаконния пазар.

Като един от сполучливите образци за въведена европейска регулация, беше посочено, че България е една от страните в Европейски Съюз, която в точния момент започва европейската система Track&Trace за маркиране и следене на цигарите и тютюна за пушене, на 20 май тази година. Благодарение на нея се наблюдава целият път на всяка потребителска опаковка от фабриката до обекта за търговия на дребно.

За 2018 година приходите от данък върху тютюневи артикули у нас стигнаха рекордно за последните 10 година равнище от над 2.5 милиарда лева, което е близо 49% от всички доходи от акцизи. За месеците от януари до август 2019 година в това число, приходите от данък върху тютюневите произведения възлизат на 1.78 милиарда лева, което е с 9% или с близо 148 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2018 година

В рамките на регистрираните общо 3.4% ползване на цигари без бандерол се виждат няколко съществени трендове по отношение на откритите кутии:

-Марките с максимален дял на противозаконния пазар остават едни и същи, без значение от понижения общ дял на противозаконния пазар

-Увеличил се е броят на откритите имитации на марки на интернационалните тютюневи компании

-На пазара са се появили нови марки от вида " illicit white ” – артикули основани с единствена цел нелегално разпространяване и без аналог на легалния пазар. Прави усещане, че някои от тях, регистрирани от незнайни досега компании, са открити единствено в България.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР