Реконструкцията на пречиствателна станция Златни пясъци край Варна ще приключи

...
Реконструкцията на пречиствателна станция Златни пясъци край Варна ще приключи
Коментари Харесай

Златни пясъци с нова пречиствателна станция преди летния сезон

Реконструкцията на пречиствателна станция " Златни пясъци " край Варна ще завърши до 15 май. Съоръжението може да поеме целия размер отпадъчни води в региона, което ще подсигурява чистотата на морето, заяви Българска национална телевизия.

Проектът се финансира по Оперативна стратегия " Околна среда " и коства близо 40 милиона лв..

Съоръжението ще пречиства отпадъчните води освен на курорта " Златни пясъци ", само че и на местностите " Ривиера ", " Чайка " и " Ален мак ". След модернизацията, потенциалът на станцията ще се усили четири пъти и тя към този момент ще може да обслужва 67 000 души.

Кметът на Варна Иван Портних изясни, че по самата пречиствателна станция са построени към този момент грубите решетки, постройката за механично филтриране, басейните за осъществяване на главните процеси, въздуховодната станция.

Преди 4 години казусът със замърсяването на морската вода е бил отчасти решен посредством дълбоководно заустване на водите от пречиствателната станция.

С пречиствателната станция ще бъдат избегнати всевъзможни опасности от евентуало замърсяване на морската вода от пречиствателната станция, т.е от изтичане на непречистени отпадни води при положение на претоварване на потенциала на остарялата пречиствателна станция, разясни доктор Веселина Божилова от РЗИ-Варна.

Добрите индикатори за непорочност на морската вода ще се отразят позитивно върху туристическия имидж на страната ни, безапелационна е доктор Божилова. Тя се надява още тази година зоните за къпане край морето да получат отлична оценка от Европейската комисия. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР