Регулаторите за защита на конкуренцията на Европейския съюз (ЕС) и

...
Регулаторите за защита на конкуренцията на Европейския съюз (ЕС) и
Коментари Харесай

ЕК започна разследване срещу Google и Meta заради рекламна сделка

Регулаторите за защита на конкуренцията на Европейския съюз (ЕС) и Англия стартират взаимно следствие против две от най-големите софтуерни компании в света - Meta и Гугъл. Причината е рекламно съглашение сред двата колоса, известно като Jedi Blue. Договорката е обект на следствие и в 15 американски щата.

Jedi Blue идва след решението на Meta през 2017 година, която тогава е известна като Фейсбук, да поддържа рекламна система, която ще съперничи на тази на Гугъл. Съдебни каузи в Съединени американски щати настояват, че Meta се отхвърля от технологията през 2018 година, откакто Гугъл предлага на компанията преференциален достъп до своята система за наддаване за онлайн реклами. Като част от договорката Meta би трябвало да бъде първа на опашката при закупуване на рекламни места от Гугъл. Впоследствие компанията спря вложенията в конкурентни рекламни системи.

" Конкурираща технология на Open Bidding на Гугъл може да е била ориентирана за да я отслаби и да я изключи от пазара на проявление на реклами на уеб страници и приложения на издатели ", сподели в изказване европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

" Има други хора с изключение на Гугъл, които го вършат. Това, което подозираме тук, е, че може да е имало съглашение сред Гугъл, а по-късно и Фейсбук, за извънредното потребление на услуги на Гугъл, а не на конкурентни такива. Това е голям проблем ", добави Вестагер пред Financial Times.
Реклама
Европейската комисия (ЕК) също по този начин изследва и опцията единствено Гугъл да е злоупотребил с съвсем монополната си позиция в бизнеса, което би снело всякаква отговорност от Meta. " Това е обществено документирано, проконкурентно съглашение, което разрешава на Фейсбук Audience Network (FAN) да взе участие в нашата стратегия Open Bidding дружно с десетки други компании ", обявиха от Гугъл в отговор на следствията. От обществената мрежа споделиха, че съгласно тях договорите им с разнообразни платформи за наддаване за рекламни слотове, измежду които и този с Гугъл, единствено подтикнали конкуренцията.

Британският Орган за конкуренция и пазари (ОКП) също проверява договорката, като Европейска комисия съобщи, че ще има тясно съдействие с английските си сътрудници. Въпреки това от ОКП обявиха, че следствието на съглашението е част от по-голямо такова, което ревизира практиките на Гугъл при онлайн рекламни търгове.

ОКП изследва държанието на Гугъл, когато става въпрос за услуги за наддаване рекламни пространства, които разрешават на издателите на вести и други продавачи да оферират своето онлайн рекламно пространство на голям брой купувачи по едно и също време. Това прави търговете по-конкурентни, защото купувачите се пробват да създадат по-висока оферта от някоя от другите искащи компании.

Разследването в Съединени американски щати се води по сходни хрумвания - Тексас и 15 други американски щата настояват в жалбата си против Гугъл, че договорката с Фейсбук е подписана като част от напъните й да се опълчи на наддаването за реклами, което издателите желаеха да употребяват, с цел да вършат повече пари от реклама на своите уеб страници.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР