Регулаторите в Европейския съюз ограничават рекламните схеми на онлайн платформите(снимка:

...
Коментари Харесай

ЕС се кани да забрани таргетираната реклама във Facebook


Регулаторите в Европейския съюз лимитират рекламните схеми на онлайн платформите
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският съвет за отбрана на данните (EDPB) постанови, че Meta (под чиято шапка оперира Facebook) не може да принуждава потребителите да се съгласят с проявлението на персонализирани реклами, заяви Уол Стрийт Джърнъл. Това може да докара до спомагателни загуби за компанията.

Агенцията няма пълномощия да подреди непосредствено на Meta да съблюдава това условие и по всяка възможност ще се обърне към Ирландската комисия за отбрана на данните, с цел да издаде подобаваща заповед. Тъй като работата на Meta в Европа се прави посредством юридическо лице, записано в Ирландия, компанията ще би трябвало да се съобрази с регулацията. И двете ведомства признават, че съответните решения към този момент са взети.
още по темата
Ограничаването на целевата реклама може да окаже доста въздействие върху финансовите резултати на Meta: колкото по-малко хора се съгласят с тази алтернатива, толкоз по-малко кликвания върху реклами ще има и надлежно ще намалее тласъкът за рекламодателите да отделят средства за разпространение посредством този канал.

Поради смяната в политиката на Apple за iOS, колосът в обществените медии чака да загуби до $10 милиарда доходи до края на 2022 година Инициативата на европейските регулатори също може да коства скъпо на Meta, защото ще засегне приложенията за Android и уеб версиите на обществената мрежа.

Въпреки това Meta към момента не счита борбата за изгубена: компанията съобщи, че “е прекомерно рано да се спекулира [по този въпрос] ”. Европейският общ правилник за отбрана на данните (GDPR) разрешава култивиране на избрани данни без експлицитното единодушие на техните притежатели. Meta продължава да сътрудничи на европейските управляващи в очакване на окончателното им решение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР