Регулаторът за конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) разреши

...
Регулаторът за конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) разреши
Коментари Харесай

Обединеното кралство даде зелена светлина за сливането между O2 и Virgin

Регулаторът за конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство (CMA) позволи сливането на широколентовата компания Virgin Media с O2, дъщерно сдружение на Telefónica. CMA счита за " малко евентуално " договорката да носи риск от доста понижаване на конкуренцията при даването на услуги на едро, предава. 

" Обстоен разбор по време на нашето следствие сподели, че договорката е малко евентуално да докара до по-високи цени или по-ниско качество на мобилните услуги, което значи, че клиентите би трябвало да продължат да се възползват от мощната конкуренция ", сподели Мартин Коулман, комисията по следствие на CMA.

Първоначално CMA беше угрижен за следващо повишаване на цените или понижаване на качеството на услугите на едро, предлагани на други оператори, което в последна сметка докара до по-лоша договорка за потребителите в Обединеното кралство. И Virgin, и O2 дават услуги на едро на други оператори на мобилни мрежи във Англия, както и услуги на дребно за потребителите. От самото начало CMA ясно съобщи, че не се тормози от припокриването на услугите за продажба на дребно заради дребния размер на Virgin Mobile и затова концентрира своето следствие върху това дали сливането може да понижи конкуренцията на пазара на услуги на едро.

Както регулаторът напомня, Virgin предлага наемни линии на едро на компании за мобилни телекомуникации, като Vodafone и Three, които те употребяват за свързване на основни елементи от тяхната мрежа. От своя страна O2 предлага на мобилни оператори като Sky и Lycamobile, които нямат личен мобилен телефон мрежа, потреблението на мрежата O2 за даване на мобилни телефонни услуги на своите клиенти. 

В средата на ноември Европейската комисия реши да изпрати разбора на сливането сред O2 и Virgin на CMA. От своя страна Telefónica и Liberty Globa l се споразумяха през май предходната година да обединят своята английска дъщерна компания O2 с Virgin Media. Сливането на двата телекомуникационни оператора ще докара до група на стойност 35,9 милиарда евро, с годишни доходи от над 12 милиарда и 46 милиона консуматори. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР