Регионално управление на образованието събира пловдивските директори на училища, за

...
Регионално управление на образованието събира пловдивските директори на училища, за
Коментари Харесай

Викат директори от Пловдив на среща за план-приема, пак бавят минаватено на едносменен режим

Регионално ръководство на образованието събира пловдивските шефове на учебни заведения, с цел да обсъдят план-приема за осмокласници за образователната 2023-2024 година. Работната среща ще бъде ориентирана и към спомагателни банкет на единадесетокласници. По време на срещата се чака учебните заведения да изложат своите оферти за разкриване на нови паралелки и нови специалности в града и региона.
Прочетете още
Срещата ще се състои на 10 януари /вторник/ в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев ”. По публични данни 70 са учебните заведения в Пловдивско, където реализират държавен план-прием в VIII клас.

Директорът на РУО посочи пред TrafficNews , че сегашният план-прием няма да бъде съгласуван със тактиката за прекосяване към едносменен режим на образование.

„ Спрямо графика за прекосяване на едносменен режим, квалифициран от Община Пловдив, няма учебни заведения, планувани за тази образователна година. Прогнозният период за прекосяване е образователната 2026-27 година. Училищата се чака дотогава да са пресметнали броя на паралелките, тъй че да е задоволителен, с цел да преминат на едносменен режим. Всяко учебно заведение ще реши къде да понижи – 1-ви, 5-ти или 7-ти клас, с цел да са приказва когато пристигна време “, разяснява Антоанета Пакова.   

Така и смяна в образованието на Езикова гимназия–Пловдив ще се случи по-напред във времето, съобщи Пакова. Припомняме обаче, че по прогнози на директора Николай Радев преминаването на образование преди обед би трябвало да се случи до месеци. Той изясни пред TrafficNews, че сега се приготвя заповедта за това, която ще бъде оповестена по-късно Нова година. 

Гимназията от дълго време е подготвена да образова всичките си възпитаници в една промяна, само че повода за забавянето е транспортната бъркотия в региона. Директорът на РУО добави, че са провели диалози със зам.-кмета по превоз Тодор Чонов, който се е заел със задачата да реорганизира схемата към Езиковите гимназии. Същото бяха съобщили от Община Пловдив за TrafficNews , като прогнозата бе това да след случи с настъпването на 2023г.  

„ Директорът на Английската и родители желаят да бъде инициирана смяна в наредбата, с цел да стартират допустимо по-рано. Не знам дали това ще се случи “, добави Пакова.

МОН е заложило оптимален брой на паралелките за Пловдивска област – 236.  Това е покрай миналогодишната цифра, когато препоръчани бяха 228 паралелки. Изискването е 62% да са професионални паралелки, а 56%  – със STEM устременост. Максималният брой възпитаници в дневна форма на образование е 26 в паралелка, 30 – във вечерна и 35 – в задочна. Допустим е банкет по една и съща компетентност от специалност в паралелка с дневна и дуална форма. 

Друга тематика, която ще бъде наранена на идната среща, е новаторската форма на образование по системата STEM /наука, технологии, инженерство, математика/. Заради това Езиковите гимназии ще оферират профилирано чуждоезиково образование, а междинните учебни заведения са ориентирани напълно към STEM. Приоритет остава образованието в STEM профили и специалности, както и специалности от специалности, при които има дефицит на пазара на труда.

Директорите би трябвало да изпратят стимулираните си оферти за броя на паралелките, учениците и специалностите за идната образователна година в период до 16 януари.

Директорите на учебни заведения към Министерство на културата и Министерство на младежка и спората изпращат писмена информация в РУО за държавния план-прием  8 клас. А Математическата гимназия – за 5 клас. Обобщените поръчки ще се съгласуват с Комисията по заетостта към регионалния шеф до 15 февруари и се показват за одобряване в МОН до 1 март.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР