Регионалният център за приобщаващо образование в Плевен стана на 15

...
Регионалният център за приобщаващо образование в Плевен стана на 15
Коментари Харесай

Психологът Александър Кръстев: Броят на децата със специални потребности ще расте



Регионалният център за приобщаващо обучение в Плевен стана на 15 години . Специалистите подкрепят над 550 деца със специфични потребности за сполучливото им консолидиране в просветителната среда.

Центърът е един от 28-те, ситуирани в регионалните градове.

" Образованието е ориентирано към деца и възпитаници, които могат да имат потребност от личностно развиване. Този тип обучение е най-модерният нов метод в международен проект, който се стартира в просветителните системи . Целта е да бъде обезпечен първокласен достъп до обучение ", разясни психологът Александър Кръстев.

Той добави, че районните центрове разполагат с набор от логопеди, психолози, учители за деца със зрителни или слухови нарушавания , терапевти.

" В центъра в Плевен за тези 15 години съвсем няма текучество на личен състав . Това е доказателство, че огромен % от нас си дава сметка, че сме на вярно място ".

Психологът заключи, че за 15 години използване на приобщаващи политики в образованието има над 23 деца и възпитаници в цялата страна, които са се обучавали в всеобщата общообразователна среда .

" Тези деца посещават детски градини, учебни заведения. Това е доказателство, че тези деца са подкрепени, че намират своето място измежду връстниците си . Изследвания демонстрират, че децата със специфики, бидейки дружно с децата в норма, това обогатява и двете страни, и двете страни се научават на взаимно самообладание, приемливост, схващане ".

По думите на Кръстев броят на децата със специфични потребности ще пораства , законодателно сме добре, само че имаме компликации в човешкия фактор.

" Трябва да се усили броят на учителите в класовете ни, имаме потребност от още физическа мощ ".

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР