Регионалният министър Петя Аврамова и преди, и в бъдеще реално

...
Регионалният министър Петя Аврамова и преди, и в бъдеще реално
Коментари Харесай

Държавата прави ВиК холдинг, налива 1 млрд. лв., който ще потъне непрозрачно

Регионалният министър Петя Аврамова и преди, и в бъдеще действително ще дава отговор за държавните ВиК сдружения

© Велко Ангелов Централизацията доближи и водния бранш - в сряда на държавното съвещание районният министър Петя Аврамова разгласи, че се основава " Български ВиК холдинг ". Държавата ще влее в него 1 милиарда лева и това ще е шапката на всички обществени ВиК сдружения.

Властта вметна концепцията още на 27 декември 2019 година, когато министър председателят Бойко Борисов попита министрите си дали не може да се обединят ВиК сдруженията в една държавна компания. Тогава той изясни, че задачата е " да може по-добре да се управлява инфраструктурата и да се вършат поправки и рехабилитация на водопроводната мрежа ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Този ход ще има противоречив резултат. Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и до момента имаше мажоритарен дял във ВиК операторите в страната, т.е. информация и лостове за деяние.

Големият минус от интервенцията, в случай че се съди по аналогични структури в министерствата на стопанската система, на енергетиката и на превоза, е, че информацията към публиката ще се сведе до най-малко, а новият холдинг ще може да харчи милиони, без да афишира търгове. Мярката идва без каквато и да е полемика, без оценка на въздействието и претекстове.

Всички за един милиард

Капиталът от 1 милиарда лева ще бъде взет от фискалния запас (на бюджетен език това е финансиране под черта). Средствата не са планувани в бюджета за 2020 година, само че евентуално скорострелно ще бъдат взети от запаса около рецесията с неналичието на вода в Перник.

Идеята е ВиК операторите, в които страната има присъединяване - към 30 сдружения, да се съберат в холдинг, благосъстоятелност на Министерството на районното развиване и благоустройството, и правата на страната ще се упражняват от министъра. Впрочем Министерство на регионалното развитие и в този момент има кой да го съставлява във ВиК операторите - контрольор-представител в сдруженията и регионалните шефове във ВиК асоциациите.

Холдингът ще има двустепенна система на ръководство - контролен и директорски съвет. " Предвижда се в период до 6 месеца след основаване на " Български ВиК холдинг " ЕАД - София, акциите и дяловете, които страната има в съществуващите ВиК сдружения, да бъдат импортирани капитално посредством апортна вноска. С техния размер ще бъде повишен капиталът на компанията. Правата на страната ще се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството ", изясни през днешния ден министър Петя Аврамова.

" Членовете - петима на брой, ще бъдат избирани от министъра на районното развиване, а членовете на управителния съвет – трима на брой, ще бъдат избирани от надзорния съвет. Холдинговото сдружение ще упражнява по отношение на дъщерните си сдружения общи услуги по ръководство и надзор, техническа помощ, съвещания, присъединяване с финансиране, свързани с капиталовите им действия по оперативните стратегии, даване на гаранции ", уточни Аврамова.

Българският ВиК холдинг ще е с предмет на активност придобиване и ръководство на присъединяване в сдружения от бранш ВиК и сдружения, свързани с създаване, ремонт и реорганизация на ВиК инфраструктура.

Защо концепцията е неприятна

" Пожарно изстреляна ", " нерационална ", " безспорна нелепост ". Това бяха част от мненията, споделени пред " Капитал ", по адрес на тази концепция от страна на специалисти от сектора.

На първо място, прибавянето на следващото равнище или институция няма по какъв начин да е панацея на хроничния проблем във ВиК бранша. Експерти от бранша разясниха пред " Капитал ", че концепцията идва без претекстове, без полемика или оценка на въздействието. Това е следващото решение за концентрация, което няма по какъв начин да избави ВиК-тата на национално равнище, защото има такива измежду тях, които са общински или частни.

Това решение в действителност влиза в прорез със Закона за обществените предприятия. Според него Министерският съвет би трябвало да утвърждава политика за присъединяване на страната в обществено дружество, която съдържа аргументация и цели за тази роля. Подобна политика и аргументация не е налице в този случай.

Пак съгласно същия закон " стопанската активност на обществените предприятия се прави при равни условия с другите стопански оператори и не се позволяват злоупотреби с монополно или господстващо състояние или нелоялна конкуренция ". На процедура този холдинг ще сложи операторите с държавно присъединяване в по-изгодна икономическа обстановка по отношение на, да речем, общинските ВиК оператори.

Освен това районното министерство и до момента е било принципал във ВиК операторите, само че все пак не се е справяло добре с тази задача. Всъщност една от дилемите на Дирекция " Водоснабдяване и канализация " в министерството е да " възнамерява и реализира капиталови планове, свързани с водоснабдяването и канализацията, финансирани от държавния бюджет и от интернационалните финансови институции ".

Трето, холдингът, сходно на БЕХ, няма да е задължен да афишира публични поръчки. Това ще направи водният милиард следващата голяма сума, която може да се харчи по непрогледен метод.

Четвърто, уедряване във ВиК бранша към този момент има. Т.нар. водна промяна се случи поради условието на Брюксел да се консолидират операторите на равнище област, с цел да получат финансиране за водни планове по оперативна стратегия " Околна среда ".

" В нашия бранш консолидацията е нещо значимо, тъй като има спестовност от мащаба, и моето мнение е, че сдруженията би трябвало да са регионални. Но в това време региона е добър размер - задоволително дребен, че ВиК шефът да си познава царството ", споделя добре осведомен с процесите във водния отрасъл източник на " Капитал ".

Стъпките би трябвало да са други: да се ръководят по-отговорно активите на ВиК операторите, да се влага в стратегически значимата инфраструктура, да се понижават оперативните разноски и комерсиалните загуби посредством повишение на събираемостта или енергийната успеваемост да вземем за пример.

Не на последно място, административните умения на шефовете на ВиК сдружения би трябвало да бъдат съответни за времето си, а техните дейности да бъдат следени от принципала - Министерство на регионалното развитие, а не проспивани до идната рецесия.

Повече по тематиката за проблемите и решенията за ръководството на водите в страната може да прочетете в петък в седмичния брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР