Регионалният исторически музей във Велико Търново в петък представи два

...
Регионалният исторически музей във Велико Търново в петък представи два
Коментари Харесай

Показаха уникални венци от мъниста на над 140 години в Търново

Регионалният исторически музей във Велико Търново в петък показа два венеца, които са неповторима художествена направа от стъклени мъниста. Изящните произведения са подарени в символ на благодарност към съветските войски при освобождението на Свищов на 27 юни и на Търново на 7 юли. Има съмнение, че са направени от женските сдружения в Свищов и Търново.
 008_675x900  009_675x900  014_900x675  015_900x675
„ От август до октомври 1877 година в свищовското село Горна студена е била Щаб квартирата на съветската войска. След паметните събития, в Горна студена е основана музейна експозиция и 30 години по-късно при честване на Освобождението на България, венците са били публично показани. Това е засвидетелствано от фотография от 1907г. По-късно експозицията в Горна студена била закрита и двата венеца са предадени за предпазване в РИМ-Велико Търново. Тези реликви са скъпи, тъй като припомнят за признателността на българското население към съветските освободители ”, обясниха музейни уредници от остарялата столица.

Ценностите като част от историята на българската държавност бяха изложени в стъклени витрини в Областната администрация в болярския град във връзка 20-годишнината от основаването и. Събитието почетоха регионалните шефове, заемали този пост от 1999 година до момента – Константин Дочев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев, инж. Николай Йоцов. Отсъстваха първият регионален шеф на област Велико Търново доктор Румен Рашев и последващите Красимир Генчев, Гергана Трифонова и проф. Пенчо Пенчев, само че те насочиха своите пожелания посредством видеообръщения в къс филм.

В знак на благодарност за времето, напъните и силата, които всеки от тях е посветил за одобряване на Областна администрация – Велико Търново ексгубернаторите получиха почетен юбилеен плакет. Молебен за здраве отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. Той освети самун и вино и благослови за здраве всички чиновници, работещи в Областна администрация.

С Указ № 1 от 05.01.1999 година се утвърждават границите на област Велико Търново, в която се включват 10 общини. За административен център на региона е избран град Велико Търново. Държавното ръководство в региона се реализира от Областен шеф, който обезпечава сходство сред националните и локалните ползи при осъществяване на районната политика. С Решение № 45 от 01.02.1999 година е назначен първият Областен шеф на област с административен център Велико Търново.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР