Регионалният исторически музей в Монтана преиздаде Самозащитата на село Чипровци

...
Регионалният исторически музей в Монтана преиздаде Самозащитата на село Чипровци
Коментари Харесай

Представиха книга за участието на чипровчани в Междусъюзническата война

Регионалният исторически музей в Монтана преиздаде " Самозащитата на село Чипровци против сръбско-румънското настъпление през 1913 година Из дневните бележки на Ставри Попов ". Оригиналното издание е от 1915 година, отпечатано в печатница " Трудолюбие " - Берковица.
" С това преиздание РИМ-Монтана отбелязва 110-та годишнина от експлоадирането на Втората балканска война, по-известна като Междусъюзническа. По механически аргументи, отпечатването закъсня и по тази причина формалното показване е през месец октомври – интервалът, през който се водят директните военни дейности на Първата балканска война, разясни доц.д-р Ваня Иванова, шеф на РИМ-Монтана. В новото, второ по ред издание на книжката на Ставри Попов, могат да се обособят три съществени структурни цялости – обстоен предговор; същинският автентичен авторов текст с нормализиран правопис и три приложения. 
" Можете да видите популацията по пол, популацията по етническа принадлежност и равнището на просветеност. Второто приложение е за чипровчани, които са починали в Междусъюзническата война като мобилизирани в настоящата българска войска. Повечето от фотосите са или от персонален списък, или от фондовете на локалния Териториален държавен списък в Монтана. "  
Предговорът предлага на читателя подробна статистическа информация за тогавашното село Чипровци като общински център – брой поданици и здания, както и данни за естествения приръст на популацията. В представянето на книгата се включи и краеведът Стефан Стефанов.
" Авторът е директен участник и уредник на събитието, което му дава опция детайлно да пресъздаде десетте дни на героични тествания за Чипровци. " /БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР