Реформата в антикорупционната комисия се превърна в залог за мнозинството

...
Реформата в антикорупционната комисия се превърна в залог за мнозинството
Коментари Харесай

Антикорупционната реформа Зарков. Какво предвижда тя?

Реформата в антикорупционната комисия се трансформира в залог за болшинството в отминалия парламент, а в този момент, на прага на съставянето на нов, тя отново е на дневен ред. Служебният министър на правораздаването Крум Зарков се захвана със задачата да изготви нов законопроект за разделянето на Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) с концепцията той да има време да мине през наложителното публично разискване и да е на процедура подготвен за разискване и гласоподаване от 48-мото Народно заседание. Независимо дали нотово Народно събрание ще успее да образува ново държавно управление, до момента в който трае така наречен конституционна рулетка с връчването на мандатите, то действа и на доктрина би могло да се захване с тази промяна. Но какво съдържа тя?

Миналата седмица Зарков към този момент показа някои от главните параметри. Предвижда се сегашната КПКОНПИ да се раздели на две - на Комисия за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности (КПК) и на комисия, която ще се занимава с конфискацията и с спора на ползи. Тепърва следва обаче разискване дали спорът на ползи да не остане в главната комисия, а да се изведе единствено конфискацията.

Според плана " Зарков " антикорупционната комисия ще се управлява от петима членове, те ще имат петгодишен мандат, като новото е, че ще се ротират какъв да е ръководител. Тоест, всеки един ще ръководи за по година. Председателят ще се дефинира посредством чоп. Двама от членовете ще се оферират и избират от Народното събрание, като номинации ще може да прави и всеки народен представител, а освен парламентарните групи. Един ще се назначава от президента, а останалите двама ще се избират от общите събрания на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Предложението на Зарков за избора е доста по-различно от плановете, обсъждани в предходния парламент (и един импортиран в следствие и останал на равнище първо четене), като тогава се обсъждаше вид, в който единствено Народното събрание показва и избира членовете, като се отстраняват президента и правосъдната система. А от " ИТН " даже упорстваха те да са четирима, което би означавало опция за бламиране на решенията поради липса на нормално болшинство. В плана " Зарков " решенията ще се взимат с болшинство от най-малко три гласа.

Служебният министър е записал и изискване към управлението на КПК - да имат просветителна стешен " магистър " и минимум 10 години юридически стаж. По отношение на квотата на Народно събрание, с изключение на общоприетите " високи нравствени качества ", които кандидатите трябва да имат и декларирането на несъответственост, те ще бъдат проверявани и за минало в Държавна сигурност и разузнаването на Българската национална войска. Последното условие не е записано във връзка с останалите квоти.

Член на комисията може да бъде единствено български жител, планува още планът на Зарков. Изрично е посочено, че всеки един от управлението има право на единствено един мандат.

Проектът планува и следния текст:

" При встъпване в служба членовете на Комисията подписват декларация за политически неутралитет ".

Те нямат право да членуват в партии или обединения, в организации с политически цели, да правят каквато и да е била политическа активност.

По отношение на възнагражденията на членовете е предидено ръководителят на получава 90 на 100 от това на ръководителя на Народното събрание, а останалите - 80% от това на ръководителя на КПК.

Юзда на прокуратурата

Една от най-важните функционалности обаче е тази, която ще може да поставя самобитна юзда на прокуратурата. Както е известно, като част от правосъдната промяна въобще, от дълго време се разяснява нуждата от това да могат да бъдат жалени отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане, като се смята, че тази неспособност в този момент дава власт на обвинението да прикрива по лично убеждение закононарушения. 

В случая Зарков предлага комисията да може да апелира тези отводи - текст, предвиждан и в предходния парламент.

Проектът планува още шестмесечна отчетност на комисията пред Народно събрание, както и обвързване на членовете й да се явяват пред депутатите, в случай че бъдат извикани.

Разследващите инспектори

Дотук с управлението. Оперативната активност ще се прави от " проверяващи инспектори ", които ще бъдат назначавани след конкурс и след инспекции за честност, на каквито ще бъдат от време на време подлагани. Изискване към тях е и да са висшисти и да имат юридически стаж.

" При реализиране на своите пълномощия проверяващите инспектори вземат решения по вътрешно разбиране, учредено на обективно, всестранно и цялостно проучване на всички условия по делото, като се управляват от закона ", написа още в плана " Зарков " и категорично се показва, че ръководителите " нямат право да дават инструкции за осъществяването на дейности по следствието, както и по какъвто и да е различен метод да се намесват в следствието ".

Предвидено е инспекторите да могат да употребяват оръжие, само че единствено при непосредствена опасност за нечий живот, при нахлуване и опасност с огнестрелно оръжие (т.е. реципрочно).

Комисията ще взаимодейства с Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, както и с ДАНС, ДАТО, разузнаването и " Военна полиция ". Разследващите инспектори ще могат да изискват подпомагане и документи и от всички държавни и общински органи, " търговците, кредитните институции, от нотариуси и правосъдни реализатори " и други, като те ще са длъжни да дават изисканата информация. 

Разследващото звено може да бъде сезирано със сигнал (но без анонимни такива), а може и да се самосезира по медийни материали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР