Редовните неприлични действия от страна на туристи в Бали провокират

...
Редовните неприлични действия от страна на туристи в Бали провокират
Коментари Харесай

Бали забранява на туристите голотата и секса на свещени места

Редовните неприлични дейности от страна на туристи в Бали предизвикат предложение за нови правила за посетителите, в това число възбрана за нанагорнище на планините, които се считат за свещени и дом на индуски божества.
Губернаторът на Бали Уаян Костер неотдавна изпрати на локалните чиновници повече от дузина правила, предопределени да се оправят с продължаващото от години неприятно държание на туристите на този индонезийски остров, написа списание National Geographic.
Според неговия проект туристите, идващи в Бали, ще получават документ, в който ще бъдат съветвани да се обличат непретенциозно в храмовете и да заобикалят да допират светите дървета,
да ругаят на публични места, да се качват на религиозни здания или да прекъсват балийски церемонии.
Но може би най-въздействаща от тях ще е възбраната на планинския туризъм. Тази известна туристическа активност се предизвиква от доста балийски компании, които водят обиколки на величествени върхове и вулкани.
Предложението на губернатора идва скоро откакто германка влезе гола в храм на Бали, а рускиня театралничи гола на свещено баняново дърво. Междувременно през март съветски блогър, който разголи задните си елементи на вулкан,
стана един от съгласно известията повече от 100 души, депортирани от Бали единствено тази година.
Въпреки че Бали е едно от най-посещаваните от туристи места в Азия, цялостно с курорти, питейни заведения и действия, ориентирани към чужденци, той също е и остров, надълбоко затвърден в антични религиозни вярвания.
Бали е посипан с места, считани за свещени в културата, в която доминират индуистите.
„ В индуизма планините са мястото, където живеят боговете, по-специално Хималаите се свързват с избрани божества “, споделя Адриан Викерс, професор, експерт по Югоизточна Азия, в Университета в Сидни. „ Така че високите планини и вулканите на Бали, Ява и Ломбок се смятат за версии на свещените планини в Индия. Към това [в Бали] се прибавя връзката на високи места с предците. “
Много туристи не схващат какъв брой надълбоко могат да повлияят на Бали с дейностите си, споделя Ай Ненгах Субадра, доцент, учител по туризъм в Университета Triatma Mulya в Бали. Твърде небрежното обличане, прекомерно високото говорене или прекомерно интимното допиране на някого на свещени места нарушава деликатния нравствен баланс на острова.
Подобно държание освен наскърбява локалните поданици, само че и обезпокоява индуистките богове на Бали, споделя той. За да успокоят тези божества и да възстановят галактическата естетика, балийците правят антични ритуали на тези обезпокоявани места, като ги почистват от отрицателна сила.
Ай Ненгах Субадра споделя, че разочарованието от неприятното държание на туристите нараства в Бали повече от десетилетие, цитирайки случай от 2013 година, при който естонска двойка прави секс в храм. Но той споделя, че новите туристически правила ще имат разбъркан банкет от локалните поданици. „ Някои балийци, които са доста про-културни, ще бъдат щастливи “, споделя той.
„ Но тези, които работят в туризма, може да са недоволни, тъй като това ще се отрази на компаниите, които вършат туристически обиколки в планините. “
Кадек Кришна Адидхарма е един подобен човек. Директор на Bali Eco Trekking, организираща планински турове от 24 години, той споделя, че губернаторът на Бали няма право да не разрешава на туристите да посещават върховете на острова. „ Дали планината или вулканът са отворени за туризъм е работа на локалните, а не на провинциалните управляващи “, споделя той.
„ Тъй като 2024 година е година на избори, някои виждат това и като опит на губернатора да показва решителност да направи нещо по отношение на несъответствуващото държание на някои туристи. “
Въпреки че към момента не е ясно по кое време препоръчаните туристически правила на Бали ще бъдат приложени, пътуващите могат да покажат почитание, когато посещават планини и храмове, като се обличат консервативно и се преценяват с локалните традиции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР