Редица големи проекти за втечнен природен газ (LNG) в частност

...
Редица големи проекти за втечнен природен газ (LNG) в частност
Коментари Харесай

Редица големи LNG-проекти през тази година ще са пред окончателно инвестиционно решение


Редица огромни планове за полутечен природен газ (LNG) в частност в Русия, Мозамбик, Канада и Близкия Изток ще се окажат на стадий на взимане на дефинитивно капиталово решение (FID) през тази година и оценката на тяхната себестойност ще повлияе върху това кои от тези планове въпреки всичко ще бъдат осъществени.

Ключови фактори при сравняването на конкурентоспособността на американските и канадските LNG-проекти може да се окаже повишението на цените на петрола, поради това, че цената на Brent се върна над равнището от 60 $ за барел и съгласно упованията ще се усили до 70 $ за барел през идната година, написа Interfax Natural Gas Daily.

Според проучване, извършено от Oxford Institute for Energy Studies, себестойността на строителството на LNG-предприятие се е понжило с 30-50 % за интервала 2014 – 2018 години от 2000 $ на звук потенциал до 600-1400 $.

Авторът на проучването Брайън Сингхърст отбелязва, че понижението на разноските и обвързвано в частност с увеличение на конкуренцията сред изпълнителите и доставчиците на съоръжение след спада на цените на петрола от равнището от над 100 $ за барел през 2014 година до под 30 $ за барел през 2016 година, в поддръжка на отслабването на интензивността в бранша на създаването и добива на нефт (upstream).

Цените на петрола може по друг метод да се отразяват на плановите разноски според от местоположението на предприятията и качеството на създавания газ.

Така да вземем за пример, повишението на цените на петрола способства за растеж на цената на първичния газ. Освен това могат да имат непряко въздействие върху бранша, да вземем за пример посредством понижаване на конкуренцията измежду изпълнителите или повишение на разноските за съоръжение вследствие на увеличение на търсенето и логистичните разноски.

При по-високи цени на петрола, печелят планове за висококалоричен газ, защото отделяните от него необятни фракции от леки въглеводороди са по-ценни, в сравнение с метана.

Според проучването, себестойността на американските LNG-проекти съставлява от 700 $ за звук потенциал за предприятия въз основата на към този момент настоящи уреди от енергиен комплекс ((brownfield) до 1,5 хиляди $ при положение на зелено (greenfield- проекти) в най-отдалечените райони. Себестойността на канадските планове се прави оценка на 1,3-1,5 хиляди $.

На пръв взор разликата в себестойността основава явно конкурентно предимство за американския бранш, само че би трябвало да се означи, че в Съединени американски щати все по-често става дума за brownfield- планове. Освен това американските LNG-предприятия, строящи се по крайбрежието на Мексиканския залив всекидневно употребяват нискокалоричен газ и затова не изискват скъпи мощности за извличането на течните фракции.

В същото време канадските планове, подготвени да излязат на стадий на дефинитивно капиталово решение плануват потреблението на висококалоричен газ, цената, на който нараства след покачването на цените на петрола. Освен това би трябвало да се означи, че в Канада се готвят greenfield-проекти и съществува риск за нарастване на разноските в сегмента upstream вследствие на вътрешни фактори – митинги на екоорганизации и локално население.

Делът на upstream-разходите в общия индикатор на себестойността на LNG-проектите през последните години варира от 8 % до над 50 % в случаи при Австралия, където газовите залежи са значително отдалечени от преработващите предприятия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР