Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от

...
Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 7 юни

Редакционният екип на Actualno.com показва къс обзор на печата от днешния 6 юни.
" Сега "
Притиснат от вилнеещия скандал към надплатените милиони левове на партиите, министър председателят Бойко Борисов предложи за следващ път дотациите им да бъдат орязани от 11 лева за автентичен глас на 1 лева, написа вестникът. Той стартира несполучливо сходна самодейност преди две години, откакто референдумът от 2016 година сподели, че голям дял от българите упорстват за такава стъпка. От мненията на Борисов се разбра, че предлага наново тази мярка под политически и публичен напън, а не тъй като я счита за вярна. По негова заповед обаче ръководещите се задействаха стремително - Министерският съвет внесе предлагането в Народното събрание в четвъртък, а Бюджетната комисия се събра и го утвърди още същия ден. Законопроектът беше прегледан и утвърден от парламентарната бюджетна комисия. Съвсем нестабилно е дали той има шансове да мине и през пленарната зала. Подкрепиха го единствено ГЕРБ, „ Атака “ и " Воля ". От Българска социалистическа партия отхвърлиха да гласоподават, защото занапред ще обмислят формалната си позиция.
" 24 часа "
Глобата за градежи от май до октомври по морето се подвига двойно, осведоми медията. Това взеха решение депутатите от районната комисия с признати на второ четене промени в закона за Черноморското крайбрежие. Строителството в националните курорти в този момент се стопира сред 15 май и 1 октомври, а в обитаемоте места по морето кметовете издават всяка година заповеди с това ограничаване. Санкцията за нарушаване е 50 хиляди лева С признатите промени в този момент се вкарва санкция при наново нарушаване от 2 до 20 хиляди лева и имуществената глоба от 20 до 100 хиляди лева
" Труд "
Малките компании ще купуват безценен ток, написа ежедневникът. Дребните търговци да бъдат задължени да купуват ток от борсата и да излязат от контролирания пазар. Това предлага ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание Валентин Николов. Идеята е новите правила да влязат в действие най-късно от 1 юли следващата година, когато стартира новият регулаторен интервал, изясни пред „ Труд ” Николов. В момента законът разрешава с изключение на битовите консуматори, ток от контролирания пазар да купуват и дребните компании като хлебарници, сладкарници, фризьорски салони, обущарници, занаятчийски ателиета, квартални магазинчета и други. На въпрос дали смяната в закона няма да сложи дребните компании в риска, като заплащат по-скъп ток, Николов отговори, че няма обществено слаби компании, има обществено слаби хора.
" Монитор "
Всеки четвърти българин желае да натрупа имущество, разкрива вестникът, базирайки се на отчет на Българска академия на науките. 81% от българите са напълно съсредоточени върху постигането на материални богатства и това се трансформира в главен приоритет за тях. От друга страна, 56,9% от българите за нищо на света не биха погазили закон, даже от това да имат материална или друга изгода. На противоположната страна обаче са останалите 43,1%, които имат очевидни настройки за неспазване на законодателството и в случай че не се опасяваха от следствията, елементарно биха нарушили нормите. Това демонстрират резултатите от план ”Икономиката в сянка като девиантна процедура ” на екип от Института за проучване на обществата и знанието към Българска академия на науките.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР