Реалността надхвърли дори най-песимистичните прогнози, въз основа на които се

...
Реалността надхвърли дори най-песимистичните прогнози, въз основа на които се
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в Гърция, скок на цените с 12% 


Реалността надвиши даже най-песимистичните прогнози, въз основа на които се очакваше инфлацията в еврозоната да нарасне през юни до 8, 4%, само че съгласно известието на Евростат от петък инфлацията в еврозоната е достигнала 8, 6%, поставяйки нов исторически връх. Данните за Гърция са още по-обезпокоителни, защото съгласно Евростат хармонизираният в Европейски Съюз показател на потребителските цени е скочил до 12% от 10, 5% през май, съобщи БГНЕС.

Данните за юни за националния показател на потребителските цени, който съгласно гръцката статистическа работа (ELSTAT) през май доближи 11, 3%, ще бъдат оповестени в петък, 7 юли, и е допустимо да се приближат до 13%.

Тъй като цените на електрическата енергия и горивата остават на доста високи равнища, не се чака скорошно понижаване на потребителските цени, като в същото време към момента има проблеми с дефицита на първоначални и вторични първични материали, а това води директно до в допълнение повишение на цените.

Равнището на междинния показател на потребителските цени от 12% е най-високата стойност, откогато е почнал да се регистрира в Гърция през 1996 година, като предходният връх е подложен през май 2022 година За финален път националният показател на потребителските цени е достигнал такива равнища през 1993 година

Въз основа на данните на Евростат през юни Гърция е имала петата най-висока инфлация в еврозоната след Естония (22%), Литва (20, 5%), Латвия (19%) и Словакия (12, 5%). Тази страна има и второто най-високо месечно изменение на показателя – 2, 5% през юни (2, 8% е месечното изменение в Естония) по отношение на май, което демонстрира какъв брой внезапно е било покачването на цените в последно време в Гърция.

Данните на Евростат за обособените браншове демонстрират също, че през предишния месец Гърция е имала втората най-висока инфлация при силата (60, 6%) след Белгия (64, 6%) на годишна база.

Тази цифра служи за наблягане на мощната взаимозависимост на гръцкото произвеждане от стандартните форми на сила и сигурно изяснява внезапното повишаване на цените освен на енергийните артикули, само че и на по-голямата част от другите артикули, както и на услугите.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР