Реализирането на ключовите проекти на инициативата Три морета“ ще бъде

...
Реализирането на ключовите проекти на инициативата Три морета“ ще бъде
Коментари Харесай

Проектите на Три морета променят развитието на региона и Европа

Реализирането на основните планове на самодейността „ Три морета “ ще бъде решаваща стъпка към устойчивото развиване както на района, по този начин и на Европа. Нарастващият брой на тези планове демонстрира и какъв брой високи са нашите упоритости. Това съобщи президентът Румен Радев, който в Националния замък на културата в София откри Шестата Среща на върха на Инициативата „ Три морета “.

Темата на Срещата на върха е „ Инициативата „ Три морета “: Път към по-силна, обединена и конкурентна Европа “. Във форума вземат участие президентите на Естония Керсти Калюлайд, на Унгария Янош Адер, на Латвия Егилс Левитс, на Литва Гитанас Науседа,  на Полша Анджей Дуда, на Румъния Клаус Йоханис, на Словения Борут Пахор, на Гърция Катерина Сакеларопулу, министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, заместник-министър ръководителят на Чешката република Карел Хавличек, заместник-министърът при Федералното министерство по европейски и интернационалните въпроси на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал. В панела се включи и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер. Видео обръщения насочиха държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, държавният секретар на Обединеното кралство по въпросите на външните работи, общността и развиването и първи държавен секретар Доминик Рааб, френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон и държавният министър на външните работи на Япония Такаши Уто.

В изявлението си българският държавен глава означи, че възходящият брой предпочитани планове в границите на „ Три морета “ основава нужда от привличането на доста повече вложения за тяхната реализация. Затова е належащо и създаването на ясни и транспарантни критерии при идентификацията и финансирането на тези планове от страна на Фонда.

Поставената от страната ни тематика в границите на „ Три морета “ за постигането на по-висока районна съгласуваност в научните проучвания и нововъведенията, също бе във фокуса на изявлението на президента. „ По-доброто съдействие в областите на науката, образованието, технологията и нововъведенията е причина и гаранция за нашия разцвет, бъдещото ни развиване и за реализиране на конкурентоспособност в икономическата и обществената сфери “.

Като сполучлива стъпка на самодейността Румен Радев отличи отправената по самодейност на България покана към президента на Република Гърция да бъде посетител на тазгодишната Среща на върха на „ Три морета “. Според българския президент това е доказателство за успеваемостта на съдействието с най-близките съседи на самодейността и на капацитета за реализиране на още по-добра районна съгласуваност.

„ Три морета “ продължава на генерира хрумвания и насоки за ускорено развиване посредством по-добра цифрова, транспортна и енергийна съгласуваност, както и да окуражава стратегическия спор за бъдещето на нашия район, съобщи още българският държавен глава. По думите му Срещата на върха в София е безапелационно доказателство, че Инициативата се развива като неповторим инструмент за потребление на силата на съдействието за подсилване на личния ни потенциал за реализиране на напредък и резистентност.

 „ Три морета “ към този момент е добре разпознаваема самодейност както в границите на нашия район, по този начин и в световен проект, акцентира Румен Радев и изрази признателността си на сътрудниците на самодейността – Съединени американски щати, Германия и Европейската комисия за тяхното интензивно присъединяване в границите на събитията в София.  

Ефективното използване на трансграничния и трансрегионален метод в развиването на европейската Многогодишна финансова рамка и на националните проекти за възобновяване и резистентност, потреблението на мощни и всеобхватни принадлежности за привличане на капитали и нови сътрудници и затвърждаването на уговорката на страните участнички към Инвестиционния фонд на „ Три морета “ са измежду тематиките на Срещата на върха.

На днешната Среща на върха в София бе призната и Съвместна декларация, която отразява общата политическа воля за последващото развиване на самодейността. " Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развиване на нашия район посредством усъвършенствана транспортна и енергийна структурна съгласуваност посредством стимулиране на публично- частните партньорства, посредством въвеждане на нови новаторски модели за развиване ", сподели президентът.

Той акцентира, че Срещата на върха е ясно доказателство за обща политическа воля, усъвършенствана съгласуваност и усърдна работа, които оказват помощ самодейността „ Три морета “ да се развива с все по-бързи темпове. Държавният глава регистрира, че към този момент се следят и на практика резултати, а „ Три морета “ става все по-привлекателна освен в районен, само че и в световен проект.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР