Реакциите след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен

...
Реакциите след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен
Коментари Харесай

Радев за Сарафов: Да съдим по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор пораждат подозрения, че партиите, показани в Народното събрание, търсят да назначат собствен човек на поста. Така президентът Румен Радев разяснява назначението на Сарафов на мястото на Иван Гешев.

Думите му идват на фона на публикуването на указа за освободждаване на основния прокурор в " Държавен вестник ".

" Що се отнася до Сарафов, би трябвало да съдим за него по дейностите му по отношение на имунитетите и делата на трупчета против представители на властта. Той би трябвало доста бързо и ясно да се нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се „ доизперат “ взаимно, или ще застане на позиция, която да разреши бързо връщане на справедливостта “, уточни Радев пред кореспонденти. Това е и урок за цената на достолепието и правилата в политиката. Виждаме по какъв начин като загубиш чест и достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки най-големите си съперници, и в този случай, при скоростното предопределение на Сарафов да демонстрираш противоположното, че имаш правила и достолепие е все по-трудна задача. Ние като общество би трябвало извънредно деликатно да следим и да упражняваме всякакъв надзор върху фигурата, изпълняваща длъжността " основен прокурор ". Защото неговата кандидатура не минава през естествената процедура по назначение, не минава през тези задълбочените разисквания за професионални и морални качества, не минава и назначението му през декрет на президента. В същото време той се употребява с всички пълномощия на основния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределен срок на поста ", добави президентът.

Той разяснява и за какво не е изчакал решението на Конституционния съд по сезиранията от Иван Гешев преди да издаде указа за освобождението му от поста основен прокурор. " Във време на политически катаклизми да се придържаме прецизно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие какъв брой оферирате да чакаме - месец, година? Сезирането на Конституционен съд към момента не е позволено до разглеждане, не е ясно по кое време ще бъде позволено, няма и период. Има аналогично решение по повод изтеклия мандат на Инспектората към Висш съдебен съвет. Там решението е доста ясно - изтеклият мандат не лимитира пълномощията ", съобщи Радев.
" Грешка "
" Ако България се причисли към съглашението за даване на един милион снаряда на Украйна, ще бъде неточност ". Такава позиция изрази президентът Румен Радев пред кореспонденти по отношение на даването на оръжие и муниции на Киев. 

" Докато представлявах България в Съвета на Европейски Съюз, отстоях това състояние – стана ясно, че България не е част от самодейността един милион снаряда за Украйна. Ако държавното управление вземе това решение, съгласно мен ще бъде неточност ", повтори президентът. 

" Виждате, че спорът ескалира, носи големи опасности, изтощава нашите стопански системи и обществени системи . И в България, и в Брюксел съм твърдял, че страната ни не би трябвало да се намесва с даване на оръжия във войната в Украйна. Това не е методът за преустановяване на този спор ", сподели още президентът.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР