Развитието на младите хора, тяхната успешна реализация и обучение от

...
Развитието на младите хора, тяхната успешна реализация и обучение от
Коментари Харесай

115 000 младежи ще бъдат включени в заетост и обучения по Програма „Развитие на човешките ресурси“

„ Развитието на младежите, тяхната сполучлива реализация и образование от години са в основата на разработваните ограничения и политики от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/. За да имаме динамична и конкурентна стопанска система, повече от всеки път се нуждаем от уменията и гения на нашите млади експерти. “

Това съобщи заместник-ресорният министър проф. Емил Мингов по време на откриването на семинара „ Нови трендове в кариерното консултиране „. Той бе проведен от Студентско общество за компютърно изкуство /СОКИ/ и Национален ресурсен център за кариерно консултиране и професионално развиване към Национален студентски дом при МОН в партньорство с Междууниверситетски център за развиване на кариерата – УНСС и други кариерни центрове.

Заместник-министър Емил Мингов концентрира върху значимостта на кариерното консултиране , което би трябвало да трансформира формите си и да дава отговор на актуалните условия за цифрова просветеност . По думите му към 190 000 са младежите, които не учат и не работят, а огромна част от ограниченията на министерството са ориентирани точно към активиране на неактивните хора на пазара на труда . В тази връзка той показа изпълняваните от Агенцията по заетостта стратегии „ Младежка претовареност “, „ Готови за работа “, „ Започвам работа “, „ Старт на кариерата “, чиято съществена цел е да поддържат младежи до 29-годишна възраст да получат търсените от работодателите познания и умения и да стартират работа. Само по план „ Готови за работа “ досега са задействани над 40 000 младежи, а близо 2300 са обхванати по план „ Започвам работа “, сподели проф. Емил Мингов.

„ Подкрепата към младежите е залегнала и като характерен приоритет в Програмата „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027, където се чака минимум 115 500 младежи да бъдат включени в разнообразни форми на претовареност и образования за придобиване на скъп опит “ , изясни проф. Мингов.

Заместник-министърът уточни и различен механизъм за обгръщане на неактивните младежи – 6 клуба за активиране в страната, изнесени в квартали с максимален % неактивни лица. В тях се дава сложна поддръжка за обосноваване и включване в пазара на труда, както на младежи, по този начин и на безработни от други възрастови групи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР