Разузнавателните служби на Венецуела извършват престъпления срещу човечеството като част

...
Разузнавателните служби на Венецуела извършват престъпления срещу човечеството като част
Коментари Харесай

ООН: Венецуела извършва престъпления срещу човечеството, за да потисне инакомислието

Разузнавателните служби на Венецуела правят закононарушения против човечеството като част от проект, проведен на най-високо държавно равнище, за угнетяване на инакомислието - това обявиха специалисти на Организация на обединените нации.

Екипът, претрупан да изследва хипотетичните нарушавания във Венецуела, съобщи, че е разкрил, че членове на военните и държавните разследващи служби са част от добре координирана конструкция, прилагаща скица за угнетяване на опозицията.

" Този проект е бил проведен на най-високо политическо равнище, управителен от президента Николас Мадуро и подсилен от други висши органи ", съобщи пред кореспонденти Марта Валинас, ръководител на самостоятелната интернационална задача на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелствата във Венецуела. " По този метод се правят тежки закононарушения и нарушавания на правата на индивида, в това число изтезания и полово принуждение. "

Мисията, която беше основана от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида през 2019 година, към този момент предизвести в първия си отчет преди две години, че Мадуро и високопоставени министри от държавното управление стоят зад евентуални закононарушения против човечеството.

В последния си отчет тя се задълбочи в командните вериги и в метода, по който разследващите служби са били употребявани за угнетяване на опозиционните гласове, като изброи поименно редица високопоставени чиновници.

В отчета се показва по какъв начин Мадуро и други лица от най-близкото му обграждане са взели участие в " асортимент на цели " за задържане от разузнавачи, в това число политически съперници.

Мисията, на която в никакъв случай не е бил предоставян достъп до Венецуела, основава заключенията си на близо 250 поверителни изявленията, както и на правни документи.

" Изтезания по заповед на Мадуро "

Мисията съобщи, че е документирала случаите на 122 жертви, " подложени на изтезания, полово принуждение и/или друго грубо, нечовешко или унизително отношение " от сътрудници на Главна дирекция " Военно контраразузнаване " (DGCIM). Мисията съобщи, че от 2014 година насам е разследвала и минимум 51 случая на изтезания и малтретиране на арестувани лица от страна на Боливарската национална разследваща работа (SEBIN). Сред тях са " опозиционни политици, публицисти, протестиращи и правозащитници ", съобщи тя и добави, че множеството от злоупотребите са осъществени в центъра за задържане " Ел Хеликоиде " в Каракас.

Бивши чиновници на SEBIN са споделили на проверяващите, че в някои случаи " изтезанията са били нареждани непосредствено от президента Мадуро ", се споделя в отчета, като се изброяват способи, включващи електрошокове и задушаване.

" Както SEBIN, по този начин и DGCIM са употребявали необятно полово и учредено на пола принуждение, с цел да изтезават и унижават своите арестувани ", се споделя в отчета на задачата.

Експертите обявиха, че венецуелските управляващи не са подвели под отговорност причинителите на злоупотреби.

" Нарушенията на правата на индивида от страна на държавните разследващи служби, проведени на най-високо политическо равнище, са се случвали в изискванията на съвсем цялостна безотговорност ", съобщи членът на задачата Франсиско Кокс. Пред кореспонденти той акцентира, че е значимо да се проверяват всички хипотетични злоупотреби и причинителите да бъдат изправени пред съда.

" Дълбока " рецесия

Международният углавен съд съобщи, че ще проверява хипотетичните закононарушения против човечеството във Венецуела, само че Кокс прикани всички " органи, както национални, по този начин и интернационалните, които са способени да проверяват ".

В обособен отчет задачата се концентрира и върху нарушаванията на правата на хората, живеещи в златодобивните региони в южния щат Боливар във Венецуела.

" Както държавни, по този начин и недържавни участници са направили нарушавания на правата на индивида и закононарушения против локалното население в битката за надзор над минните региони ", се споделя в отчета, като се показват убийства, изгубвания, изнудване и полово принуждение.

Експертите обявиха, че управляващите освен не предотвратили и разследвали тези нарушавания, само че и наподобява интензивно са съдружничели с недържавни участници в някои елементи на района.

Членът на задачата Патрисия Тапата Валдес дефинира обстановката в Боливар като " надълбоко притеснителна ".

Членовете на задачата би трябвало да показват заключенията си пред Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации идната седмица. В началото на октомври те ще бъдат изправени пред гласоподаване в съвета за това дали могат да продължат работата си, защото Венецуела твърди, че задачата е непотребна, защото си сътрудничи с екип за наблюдаване на Службата на Организация на обединените нации по правата на индивида. Членовете на задачата настояват, че следствията им са взаимно допълващи се.

" Венецуела към момента е изправена пред дълбока рецесия в региона на правата на индивида ", сподели Валинс. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР