Разследващите все още нямат категорични доказателства, че откритата от ГДБОП

...
Разследващите все още нямат категорични доказателства, че откритата от ГДБОП
Коментари Харесай

Майката на мъжа, държал картината на Полък: Не знам как е попаднала при него

Разследващите към момента нямат безапелационни доказателства, че откритата от ГДБОП у нас картина в действителност е нарисувана от Джаксън Полък. Румънците от своя страна отхвърлят шедьовърът в миналото да е бил част от сбирката на Чаушеску.
Прочетете още
Все отново единственото несъмнено за момента е, че картината беше открита в България при акция на ГДБОП, в ръцете на българин. Как се е озовала там и какви са били проектите за нея - потърсихме майката на българския художник, у който е била открита.

Марина схваща от екипа на Българска национална телевизия,  че картина, която би могла да бъде продадена за милиони, е била открита при сина ѝ.

„ Аз съм му виждала картините. Той щеше да урежда художествена изложба, тъй като купува картини. И рисува и продава също по този начин. Но такава картина аз не съм виждала. Откъде пък ще е при него, картина от 1949 година ”, сподели Марина Бонева:

И двамата ѝ синове не ѝ споделяли доста за проектите си.

" Майките са последните, които научават. Каквото научаваш, е от хората. И двамата са такива малко по-затворени, като ги питаш нещо - " какво те интересува ". Аз не ги и запитвам, тъй като знам, че няма да ми се каже истината ", изясни Бонева.

Разследването на българската част от историята продължава, а румънците също търсят отговор на въпроса дали картината в миналото е била в ръцете на Чаушеску.

" Малко евентуално е картина на Полък да не е инвентаризирана, да не е каталогизирана, т.е. да не съществува на никое място. Би било безспорна изненада да се откри след 50 години или повече, произведение с такава стойност. Има възпоменателна сбирка в Националния исторически музей на Румъния, в памет на Николае Чаушеску. Нито една картина в тази сбирка няма нищо на гърба ", изясни Лучиан Ромашкану, министър на културата на Румъния.

И съгласно румънския изкуствовед и специалист Адриан Буга, който от години изследва сбирките на Чаушеску, към този случай има прекалено много въпросителни.

" Понякога такива измислени истории продават картините на черния пазар. Картината на Джаксън Полък, съчетано с това, че е била в ръцете на Чаушеско основават една доста хубава история, само че ние като специалисти би трябвало първо да потвърдим дали в действителност е рисувана от Джаксън Полък и дали произходът и е в действителност подобен, какъвто се пробват да го показват ".

Според румънците до момента в който нищо не е потвърдено, всичко, което свързва тази картина с името на Чаушеску е нечиста сделка.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР