Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране

...
Разследването срещу Николай Малинов е започнало като разследване за пране
Коментари Харесай

Цацаров осветли подробности около шпионския скандал и забрани на бизнесмен да влиза у нас

Разследването против Николай Малинов е почнало като следствие за пране на пари, след това са открити и други негови прегрешения и той е упрекнат, че се е сложил в услуга на непозната страна, заяви основният прокурор Сотир Цацаров при чуването му от депутатите в Народното събрание.

На предприемача Константин Малофеев е наложена 10-годишна възбрана да влиза в България, заяви основният прокурор.

" Парите от Русия са ориентирани персонално към Малинов и към негови сдружения. Това финансиране е ориентирано към осъществяване на избрани действия и осъществяване на избрани задания от обвинения ”, добави Цацаров.

" Тези парични потоци са адресирани от непозната страна, от непознати организации, инициирани са от ръководители на непознати организации, и са ориентирани към Малинов и негови търговски сдружения. Установено е, че не става дума за финансиране с комерсиална цел, а е за осъществяване на избрани действия и задания от Малинов на територията на България. Основната част от тях е обвързвана с преоринтация на българската вътрешна и външна политика.

Достатъчно е да загатна единствено един документ, който бе открит и обществено оповестен – докладната на Малинов за това по какъв начин на България е нужна смяна на геополитическата ориентировка на страната ”, добави Цацаров.

Главният прокурор посочи, че следствието против Малинов не е " гонене за хрумвания ”, и добави: " моето мнение е, че това не е гонене за хрумвания, тъй като когато концепциите се постановат с пари и въздействие и са ориентирани против националната сигурност на България, това е закононарушение. Независимо от всичко в актуалната политическа конюнктура – подготовката за локалните избори, аз не мога да се съглася с изказванието, че това съставлява политическа акция, обвързвана с идните локални избори, печелене на политически дивиденти, и прочие. Не пазя никого, не упреквам никого от политическите сили, ние си вършим работата ”.

Това не е офанзива против придвижване " Русофили ”, акцентира още основният прокурор.

" Обвиняемият е ръководител на това национално придвижване, само че отговорността, която той следва да носи, е за неговите персонални дейности. Фактът, че придвижването е било употребявано за реализацията на избрани цели, финансирани с пране на пари, не значи, че ние би трябвало да преследваме за хрумвания членовете на това придвижване ”, сподели Цацаров.

Главният прокурор заяви още, че акцията против Малинов не е опит за разделяне на българското общество на русофили или русофоби, тъй като " става дума не за това на чии непознати национални ползи служиш, а става дума за това, че увреждаш българските национални ползи в много друга, противоположна и противна на тази, която и вие сте приемали в тази зала ”.

" Неоспоримите обстоятелства по следствието няма да бъдат показани пред народните представители, а пред съда – по този начин повелява Конституцията ”, заяви Цацаров в отговор на депутати, които приканиха прокуратурата да изнесе съответни данни по следствието против Малинов.

Цацаров напомни, че досъдебното произвеждане е почнало на 3 юли тази година. До момента дейностите по следствието по него са следните: 11 претърсвания на пространства адреси и са конфискувани компютърни настройка и документи, 5 претърсвания на МПС, т.е. на притежавани от лицата коли, осъществени са 8 персонални обиска на лица, разпитани са 15 очевидци, двама от тях пред арбитър, 8 са били арестувани по реда на ЗМВР. След като е направена преценка на целия размер доказателства в качеството на обвинен е притеглен един – Николай Малинов, той е с мярка 50 000 лева гаранция, наложена му е възбрана да напуща страната.

Вчера бе обявено, че е наложена е ограничаваща мярка на Леонид Решетников, на който ръководителят на ДАНС е забранил влизането в страната за период от 10 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР