Разширява се кръгът от ученици, които имат право да получават

...
Разширява се кръгът от ученици, които имат право да получават
Коментари Харесай

Повече ученици получават право да вземат стипендии

Разширява се кръгът от възпитаници, които имат право да получават стипендии, обезпечавани със средства от държавния бюджет, откакто на съвещанието си през днешния ден държавното управление утвърди изискванията и реда за приемане на стипендии от учениците след приключено главно обучение, което, според Закона за предучилищното и учебното обучение, е след 7 клас. Това оповестиха от пресцентъра на кабинета.

Освен учениците, учащи се в дневна и самостоятелна форма на образование, стипендии ще могат да получават и учениците в комбинирана форма на образование и в образование посредством работа (дуална система на обучение). Също по този начин учениците, учащи се в частните учебни заведения , ще имат равна опция с учениците от държавните и общинските учебни заведения да получават стипендии. Средствата за тях ще бъдат предоставяни посредством бюджетите на общините.

Децата със специфични просветителни потребности , които са приключили VII клас с уверение и са траяли образованието си в класовете от първи гимназиален стадий, също могат да получават стипендии.

Възможността учениците-чужденци да получават стипендии се резервира, като се дава право и на търсещи или получили интернационална протекция в страната или получили право на дълготрайно или дълготрайно престояване също да получават стипендии.

Учениците с трайни увреждания и учениците без родители или с един родител , които получават стипендия заради тези условия, ще имат право да бъдат подтиквани и при висок триумф. В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават и 50% от цената ѝ.

Предвид целогодишното престояване (включително и през интервала на ваканциите) и откъсването им от фамилната среда за учениците, настанени във възпитателните училища-интернати и в социално-педагогическите интернати , е планувано да получават за персонални потребности по 33 лева месечно на възпитаник по прилика с джобните разноски, които се поставят на децата, настанени в профилираните институции за деца.

Запазва се правилото на децентрализация на предоставяните от страната средства за стипендии, при който учебните заведения имат опция сами да насочват средства за осъществяване на своите тактики за развиване, с акцент върху учебните политики за подкрепяне на достъпа до обучение, предварителна защита на прибързано овакантяване на учебно заведение и обезпечаване на поддръжка и стимулиране на учениците с високи просветителни достижения. В тази връзка е обновена и горната граница на месечните стипендии от 50 на 60 лева , като по този метод учебните заведения ще могат да дефинират месечните стипендии в диапазона от 21 лева до 60 лв..

За обезпечаване на стипендии на учениците от VIII клас на общинските учебни заведения през 2017 година държавното управление утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините в размер на 1 280 020 лв..

Всичко, което би трябвало да знаете за: На учебно заведение (392)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР