Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу

...
Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу
Коментари Харесай

Хотели може да затворят в разгара на лятото, липсва персонал

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят групов иск против страната поради пропуснати изгоди. Те насочат упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните служащи от трети страни, които туристическият отрасъл чака.

Приетите от през вчерашния ден от Народното събрание промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона, а рецесията с личния състав може да докара до затварянето на хотели и заведения за хранене в разгара на лятото, считат работодатели. 

Експресното приемане на законовите промени стана след бързата реакция на служебния министър на туризма Евтим Милошев. Те се отнасят до процедурите по даването на опция за дълготрайна и краткосрочна сезонна претовареност, както и опцията за удължаването на периода, в който обитават чужденци, извършващи сезонна работа.

Промените са значими и дълго чакани, само че няма да спасят сезона, разясняват хотелиери, чакали служащи за 10 май, само че при сегашната обстановка оптимистичната прогноза е за юни, а песимистичната – за юли, което за тях е недопустимо.

" Имаме декларирани към 25 индивида от разнообразни страни – и от Узбекистан, и от Непал. Има доста огромни забавяния в процеса на издаване на визи. Вследствие на влизането на Шенген има административни промени в системата на разработване на визи. Има струпване на доста огромен брой документи, които не могат да бъдат обработени, в самите консулски служби. "

" Процедурите се забавят с месеци. Видимата причина е бавната работа на администрацията. Чакаме няколко десетки души. "

" Адски огромен напор. Нямат опция да ги обработят. "

Работодатели по Южното Черноморие са подали документи за издаването на визи на близо 6 хиляди души от Узбекистан. До момента обаче няма нито една получена виза.

В българското посолство в Ташкент, Узбекистан до неотдавна подменяли системата за издаване на визи с шенгенска. Разполагали с два компютъра, на които работели четирима души, споделя Пламен Дотов, юрист в миграционен център в Бургас.

" Лично аз не знам за случай на получена виза досега. Часове към този момент се дават за юни. Това са хора, които трябваше да дойдат в края на април. "

Според служебния министър на туризма Евтим Милошев администрацията работи и е наясно с казуса. Той посъветва медиите да не показват апокалиптични прогнози за сезона, а да гледат по-позитивно. По думите му, медиите би трябвало да оказват помощ на туризма, тъй като е доста сензитивен по отношение на бомбастични вести и даже прогнозата за времето въздейства.

Ако няма съответна реакция от страната, се обмисля групов иск за пропуснати изгоди, удостовери Пламен Дотов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР