Разширен състав на Окръжен съд – Шумен върна на прокуратурата

...
Разширен състав на Окръжен съд – Шумен върна на прокуратурата
Коментари Харесай

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Разширен състав на Окръжен съд – Шумен върна на прокуратурата делото против касапина Стефан Стефанов, който наряза с моторен трион натрупа на някогашната си жена Галина Димитрова/49г./. Това стана в четвъртък по време на разпоредително съвещание, оповестиха от пресслужбата на съда.

Подсъдимият един път към този момент беше наказан на 30 август м.г. на 13 година затвор от различен състав на Окръжен съд-Шумен. Тогава делото протече по съкратената процедура, Стефанов се призна за отговорен и съдът му наложи 19 години и 6 месеца отнемане от независимост, само че както е по закон, понижи наказването с 1/3. Освен това магистратите го оправдаха, че е направил садистичното действие преднамерено. Присъдиха Стефан да заплати на сина на убитата 100 000 лева обезщетение.

Присъдата бе протестирана от прокуратурата и обжалвана от околните на жертвата пред Апелативен съд–Варна и оттова са я отменили и върнали делото в Шумен. Като главен претекст за връщането са посочени пороци в обвинителния акт, които значително лимитират процесуалните права на подсъдимия и са съображение за връщане на делото.

От пресслужбата на съда прецизират, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс в действие от 5 ноeмври м.г. ограничиха пълномощията на въззивните съдилища във връзка с връщане делото на прокурора. Именно по тази причина, посочените в решението нарушавания следваше да бъдат разисквани в разпоредително съвещание. Сега делото се връща в прокуратурата за премахване на посочените от Апелативен съд – Варна процесуални нарушавания.

Кошмарният случай стана през август 2016 година, когато останките на дамата бяха открити в парцела на Стефан, събрани в пет черни чувала.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР