Разрез на българската народопсихология предлага премиерният спектакъл по разкази на

...
Разрез на българската народопсихология предлага премиерният спектакъл по разкази на
Коментари Харесай

Чудомировите герои ни напомнят колко сиво, лошо и затворено живеем

Разрез на българската народопсихология предлага премиерният театър по разкази на Чудомир великотърновския Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “. Тази вечер от 19 часа в старопрестолния град на сцената ще изгреят едни от най-емблематичните Чудомирови герои, за вдъхнат нюанс, да завладеят с хумора на огромния повествовател и с неговия езоповски език да предизвикат феновете за отговор на въпроса за какво не е отминало времето на Чудомировите разкази.
Неповторимата разноцветност на Чудомировата палитра от характери е събрана в спектакъла „ Не сме от тях “ , формиран от фейлетоните, разказите и рисунките на огромния български повествовател и хуморист, споделя режисьорът и създател на театралната версия на постановката Невена Митева: 

„ Не сме от тях “ е единствено заглавие, то е едно послание към кака Сийка, която при нас участва като облик, другояче при Чудомир няма подобен облик. Той е доста нарицателно, а в действителност фиктивен облик, само че той се явява като едно резюме на това – вършим се на едно, а в действителност сме напълно друго . Аз съм взела от доста негови разкази обособени епизоди и особеното в този театър е, че те не стоят като обособени части, а в тях има обединен сюжет. Ние описваме история с едно заравяне. Започва от сутринта и свършва вечерта с една женитба. 



Време е хората да видят едни пъстри, колоритни, забавни облици на сцената. Да си дадат сметка какъв брой сиво, неприятно и затворено живеем сега и че е нужно да се опитаме да създадем живота си по-разнообразен, по-пъстър, че от нас самите зависи. Че сме изгубили усета си за комизъм, за задявка, за смешка между тях, за амнистия , което е извънредно значимо в творчеството на Чудомир. В това зрелище героите непрестанно си вършат неприятни смешки един на различен, само че в никакъв случай това не приключва неприятно. Накрая постоянно приключва с едно помиряване, със помиряване, с амнистия, нещо, което загубихме във времето – умеенето да прощаваме, умеенето да продължим напред, да забравим отмъщението, което е една доста неприятна сила , която унищожава хората. Това беше повода да създадем това зрелище “. 



„ Чушка, в случай че не люти, краставица в случай че не горчи, жена в случай че не гълчи и мъж в случай че не мълчи, де ще му излезе краят “, е една от незабравимите мъдрости на Чудомир, която участва в спектакъла, споделя сценографката Лидия Каркеланова: 

Решението трябваше да не бъде битово. Искахме да бъде доста цветно, доста шарено . Изкоментирахме няколко признака, които да участват като цвят и като знак. Минахме през тиквите, само че взехме решение, че тиквата не е чак толкоз, не ни харесва да ни кажат – глупави като тикви, и по тази причина стигнахме до лютата чушка като всичко, което можете да вкарате в признака лютата чушка . Затова е толкоз цветно. Ще ни се да не сме от тях, тези, които са сивите, отрицателните . Ние сме цветни и шарени “. 

Творчеството на Чудомир и неговото разпространение е персонална идея на режисьорката Невена Митева. Спектакълът „ Не сме от тях “ на великотърновския спектакъл е ориентиран освен към феновете от междинното потомство, които познават разказите му, само че и към младата аудитория: 



„ Тези юпита, които са доста тясно профилирани и са еднообразно облечени, еднообразно наподобяват. Трябва да се замислим дали сме задоволително забавни хора. Ние ставаме все по-безцветни и колкото по-добри експерти в една тясна област ставаме, от ден на ден стесняваме тези граници и отвън тях сякаш няма нюанс . Затова си мисля, че би трябвало да приказваме от сцената “. 

Спектакълът по разказите на Чудомир е предизвикателство и към младите артисти в трагичната натрупа на великотърновския спектакъл. За своята героиня и по какъв начин едно градско момиче пресъздава характерен облик на селската мома, споделя 23-годишната Никол Бойчева, изпълняваща ролята на събирателния облик Стана: 

„ Много друга, доста цветна, влюбена. Много е последна като персонаж, много по-крайна от мен. Много прелестен развой да открия тази част в себе си, тъй като аз я владея, както всеки един от нас, просто си го имаме в кръвта . Беше доста забавно за мен да почовъркам в себе си и да намеря Стана в цялата ѝ хубост . Стана е последна, дива и неподправена. Емоциите в нея бликат и няма прекъсване “.  

Един от най-незабравимите афоризми на Чудомир гласи: „ Най-празният от нашите дни е оня, в който не сме се смели нито един път “. Смях и цялост в делника дава спектакълът „ Не сме от тях “, чиято премиера на великотърновска сцена е на 17 февруари от 19 часа, втората премиера е на 22 февруари. 
Снимки: Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “, Велико Търново
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР