Разработен от САЩ проект на план за мир в Афганистан,

...
Разработен от САЩ проект на план за мир в Афганистан,
Коментари Харесай

САЩ с план за замяна на настоящото афганистанско управление с временна администрация

Разработен от Съединени американски щати план на проект за мир в Афганистан, до който организация Ройтерс е получила достъп, приканва актуалното афганистанско ръководство да бъде сменено с краткотрайна администрация, до момента в който се създаде нова конституция и се проведат нови избори. През това време взаимна комисия ще следи прекратяването на огъня в страната.

Специалният делегат на Съединени американски щати за Афганистан Залмай Халилзад е предал предходната седмица плана за по този начин наречено " Временно спокойно ръководство " на президента Ашраф Гани, на опозицията, на водачи на гражданското общество и на талибански договарящи.

При краткотрайното ръководство националният парламент може или да бъде уголемен, с цел да включва и членове на талибаните, или разхлабен до нови избори, се споделя в проекта. В него се добавя, че Афганистан не би трябвало да бъде леговище на терористи и да позволява свързани с тероризма действия на територията си, които заплашват други страни. В плана се споделя и, че талибаните би трябвало да се откажат от убежищата си и от военните си връзки в прилежащи страни.

Засега враждуващите страни са изразили съществени запаси към плана, споделят стартирани източници. Ашраф Гани е отхвърлил концепцията да подаде оставка, с цел да отстъпи властта на преходно ръководство с краткотраен президент. Талибаните също са отхвърлили концепцията за преустановяване на огъня и избори, само че талибански водач е споделил, че макар че бунтовниците няма да се причислят към краткотрайно държавно управление, те няма да се опълчват на съставянето му.

Относно преходното държавно управление американският проект планува членовете му да са определени от всички страни, като се обърне внимание и на включването на дамите и на всички етнически групи. А взаимната комисия, която ще следи прекратяването на огъня, ще има четирима членове, определени от страните в спора и девет членове, назначени от краткотрайния президент на страната. Трима интернационалните наблюдаващи също ще работят с комисията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР