Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни.

...
Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни.
Коментари Харесай

Отбелязваме Разпети петък – най-тъжният ден за християните

Разпети петък е най-тъжният и трагичен ден за всички християни. Иисус би трябвало да дава отговор на подстрекателските въпроси на Синедриона, с цел да бъде упрекнат в осквернение и съден съгласно юдейските закони. След като не съумяват с тази тактика, съдиите го упрекват, че се е нарекъл Цар юдейски и приготвя протест против римското ръководство на провинция Юдея. Така те го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също счита обвиняванията за погрешни и предлага да го освободи, само че тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: „ Разпни го, разпни го “. Това е същата тази навалица, която в неделя е скандирала в възторг „ Осанна, Осанна “.

Пилат си измива ръцете, с цел да не падна кръвта на Христа върху него и го предава на бойците. За подбив те разпореждат на главата Му трънен венец вместо корона и го повеждат към Голгота – лобното място за разтягане на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Според църковните догми е неразрешено да се работи. Днес се прави и ритуалът „ минаване под масата “ в храма. Счита се, че това носи здраве и шанс, а съгласно някои – и опрощаване на греховете. Последното обаче опонира на църковните догми, съгласно които греховете могат да бъдат опростени единствено с смирение.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР