Разместванията в Конгреса коригираха курса на Вашингтон, както и се

...
Разместванията в Конгреса коригираха курса на Вашингтон, както и се
Коментари Харесай

Украйна губи актуалност. САЩ променят външната си политика

Разместванията в Конгреса коригираха курса на Вашингтон, както и се предвиждаше. Камарата на представителите, откакто отсрочи въпроса за помощта на Украйна и опълчването на Русия, се насочи към азиатско направление. Законодателите упорстват, че би трябвало да се обърне повече внимание на дългогодишния и набиращ сили стратегически противник Китай.

Двупартиен консенсус

Миналата седмица конгресмените гласоподаваха с огромно болшинство за образуване на комитет за „ унищожаване на заканите, които Китай съставлява за Съединените щати “.

Решението беше подкрепено от 365 конгресмени - всички републиканци и доста демократи. Против бяха едвам 65.

„ Специалният комитет на Камарата на представителите по стратегическото съревнование сред Съединени американски щати и Комунистическата партия на Китай “ включва 16 депутати. Девет „ слона “ (Републиканската партия) и седем „ магарета “ (Демократическата партия).

Правомощията на органа са най-вече проверяващи, а не законодателни. Предоставено е правото да се приканват очевидци и да се организират обществени съвещания по всевъзможен мотив.

Комисията ще бъде управлявана от Майк Галахър, водач на републиканската секта за Китай. Той от дълго време е прочут с антикитайската си позиция: назовава връзките сред Запада и Изтока нова студена война, поддържа възбраната на приложението “Тик-Ток ” и впрочем..

Очаква се комитетът, в съгласуваност с други структури на Конгреса, да се занимава с въпроси като правата на индивида, военното модернизиране на Китай, произхода на ковид (много американски политици считат, че вирусът е основан в лаборатория), хакерски офанзиви, кражба на интелектуална благосъстоятелност, Тайван и Хонконг, галактическата конкуренция.

„ Китай е единствената страна, която има намерение да промени интернационалния ред и има задоволително икономическа, дипломатическа, военна и софтуерна мощност, с цел да го направи “, сподели Галахър.

И добави: Републиканците и демократите би трябвало да работят дружно, „ тъй като това е единственият метод да успеем в дълготраен проект “.

" Магаретата " като цяло подкрепяха " слоновете ". „ Ужасен съм да видя по какъв начин електронната верига за доставки на нашите предприятия става все по-зависима от Китай “, разяснява конгресменът-демократ Бил Фостър.

Маккарти даде обещание, че комисията ще бъде " в действителност двупартийна ".

" Нуждаем се от съществени конгресмени. Трябва да работим дружно, с цел да се оправим с едно от най-големите ни провокации ”, сподели той.

Курс към ескалация

Конгресът няма да се ограничи до това. Според разнообразни източници е доста евентуално да бъде признат и закон за нов механизъм за инспекция на изходящите директни задгранични вложения в Китай. Това ще разреши на регулаторите да блокират вложенията на мултинационалните корпорации в стратегическите промишлености на Китай.

Джо Байдън освен резервира множеството от антикитайските ограничавания, признати от неговия предходник на поста Доналд Тръмп, само че и добави нови. Въпреки това републиканците считат политиката на Белия дом в тази посока за прекомерно мека.

Камарата на представителите, където Тръмпистите са мощни, се стреми към изостряне. Маккарти ще последва стъпките на някогашния ръководител Нанси Пелоси и ще оглави делегация на Конгреса в Тайван. Въпреки че китайското управление е наясно, че тази задача не отразява изцяло желанията на администрацията на Байдън, Пекин евентуално ще отговори с нова проява на мощ.

Тъй като нямат мощно болшинство в Конгреса, републиканците ще се съсредоточат върху обществени чувания, с цел да привлекат публичното внимание към казуса с КНР и да окажат напън върху Белия дом.

Съгласно концепцията за „ стратегическа неизясненост “ Вашингтон отхвърля да даде експлицитни гаранции за сигурност на Тайван повече от 40 години. Републиканците и някои демократи се застъпват за " стратегическа изясненост ". Байдън към този момент сподели, че американската войска ще отбрани Тайван от експанзия от континента. И Конгресът може да реализира смяна в концепцията.

Искат изясненост от Байдън

Журналистът от “Блумбърг ” Михир Шарма е на мнение, че американският президент би трябвало да работи по-решително в Азия. „ Най-голямата причина, заради която Китай остава центърът на икономическата архитектура на огромна част от света, изключително в Индийско-тихоокеанския район, е неналичието на каквато и да е опция ", сподели анализаторът. „ Дори страните, обезпокоени от твърдата външна политика на Пекин, признават, че Китай е значим сътрудник. Като източник на вложения, ефикасен производител, евентуален пазар ”, добавя създателят.

Ако Вашингтон не формулира кардинално ново икономическо предложение към света, " полето за Китай е отворено ", счита Шарма. Това се удостоверява от справедливи индикатори: общият търговски оборот на Китай с неговите азиатски съседи се е нараснал със 71% след глобите на Тръмп.

Изолационизмът единствено ще докара Съединени американски щати до постепенна загуба на сътрудници и въздействие в Азия, заключава наблюдаващият.

Какво я чака Украйна

Руско-украинският проблем дълго време оставаше надали не единствената допирна точка за двете съществени американски партии. Сега китайският въпрос излиза на напред във времето.

Безсмислено е конгресмени да разискват нещо за Украйна в кратковременен проект. Радикалното крило на републиканците е за понижаване на помощта за Киев. Но демократите към момента са по-силни: бюджетът за настоящата фискална година е направен, а законът за Ленд-лиза дава на Байдън неограничени пълномощия да поддържа Украйна.

Но фактът, че главната външнополитическа самодейност на конгреса през януари е основаването на антикитайски комитет, приказва доста. Законодателният орган очевидно е изтощен от украинския спор и е решил да се върне към стратегическата борба с Китай. Като се има поради усилването на властта на президента Си Цзинпин, това е по-важно за Съединени американски щати и участниците в американската президентска конкуренция през 2024 година, в сравнение с европейските каузи.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР