Разходите от бюджета за пенсионно осигуряване трябва да са нула,

...
Разходите от бюджета за пенсионно осигуряване трябва да са нула,
Коментари Харесай

Нова идея за повишаване не пенсионната възраст

Разходите от бюджета за пенсионно обезпечаване би трябвало да са нула, като се усилят вноските за пенсии и се понижава броят на пенсионерите посредством увеличение на възрастта за пенсиониране. Тази своя концепция стартира финансистът Емил Хърсев. Освен това, той пресмята, че страната харчи 2 пъти повече в сравнение с преди 10 години за служители, само че " има по какъв начин да бъдат лимитирани " тези харчовете и при закрепените бюджетни параметри. 
Като екстравагантна окачестви концепцията възрастта за пенсиониране да се усили на 70 година икономическият консултант на КТ " Подкрепа " Ваня Григорова. " Няма потребност да се прибягва към сходни противоречиви оферти. Има други способи, по които дефицитът във фондовете на Национален осигурителен институт да бъде понижен, даже - приравнен към нула. Дефицитът в Национален осигурителен институт е над 10 милиарда лв. и с дребни промени може да бъде отстранен ", изясни тя. По думите й съвсем 2 милиарда лв. са осигуровките, които влизат в частните пенсионни фондове през м.г. " Толкова са и загубите, които те образуват. Тази година постъпленията ще бъдат повече. Ако те бяха в Национален осигурителен институт, щяха да понижат с 20% недостига на Национален осигурителен институт. На второ място бихме могли да върнем осигуровките на равнището от 2000 година, когато бяха 35,7% - това са още 3 милиарда лв.. Останалата част може да пристигна от увеличение на оптималния застрахователен приход. Така Национален осигурителен институт ще има повече доходи, в сравнение с разноски ", пресметна Григорова и добави, че когато е мъчно на човек 55 година да си откри работа, на 68 ще бъде по-трудно. 
Според Добрин Иванов от АИКБ пенсионната система не би трябвало да се трансформира всяка година. Той предвижда, че през 2100 година междинната дълготрайност на живота в България ще се усили до 90 година, а междинната дълготрайност на приемане на пенсия у нас ще бъде 25 години. Иванов е изрично срещу повишение на осигурителната вноска, тъй като по този начин ще се усили сивата стопанска система, ще намалее броят на обезпечените.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР