Разговорът между премиера и медицинските сестри продължи два часа Масови

...
Разговорът между премиера и медицинските сестри продължи два часа Масови
Коментари Харесай

По сигнал на медицински сестри започват проверки на МВР в болниците

Разговорът сред премиера и медицинските сестри продължи два часа

Масови инспекции за надписване на подправени клинични пътеки и подправени болнични листове, за корупция и необяснимо замогване на лекарите стартира полицията по сигнали на протестиращите медицински сестри след снощната среща с премиера Бойко Борисов. Сестрите обясниха неведнъж, че лекарите, с които работят, взимат огромни заплати, карат скъпи коли и фалшифицират документи. В отговор министър председателят Борисов повика вътрешния министър и разпореди инспекции. Освен това той настоя, в случай че има нарушавания, здравният министър да отнеме лицензите на лечебните заведения извършители.

Протестиращата група медицински сестри отпред с създателя на новия профсъюз и асоциация на медицинските сестри Мая Илиева се договориха с премиера Бойко Борисов да вдигнат палатковия лагер, който просъществува един ден пред Министерския съвет. В подмяна те настояха груповият трудов контракт в здравния бранш да важи за всички лечебни заведения – държавни, общински и частни, както и заплатите им да бъдат увеличени.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Здравният министър Кирил Ананиев означи, че 50% от клиничните пътеки ще отиват за заплати и това ще бъде включено в Националния рамков контракт, който ще бъде подписан през идващите дни. В него ще има и специфичен текст за съотношението сред заплатите на лекарите, сестрите и санитарите в лечебните заведения. В момента 90% от държавните лечебни заведения са изпълнили настоящия групов трудов контракт, в който е записано, че главната заплата на сестрите е 950 лева

Сестрите против лекарите

Сестрите обясниха на премиера, че в лечебните заведения има доста нарушавания. " В болница се води на работа лекар, който не съм виждала седем години. Правят се пътеки единствено с персонални карти. Влиза се по пътека за три дни и се написа болничен за 30 дни, аз съм писала анестезиологични листове, в които написа доктори, които не са били там. Писна ни да бъдем крадци, да крадем от нашите пенсии, ще ви разкажем за далаверите ", обясниха сестрите.
Те настояха в допълнение да се вкара инспекция с пръстови отпечатъци дали лекарите са по местата си, или работят в няколко клиники.

Сестрите обясниха още, че лекарите изкарват хиляди левове и не ги споделят с тях. " Уважавам доста труда на докторите, те заслужават повече пари, тъй като и повече са учили. Знаете ли какъв брой е тънка границата сред полицейската страна и демокрацията? Лекарите би трябвало да са най-чистата част от обществото. Ще създадем инспекции, щом желаете ", даде обещание министър председателят и повика вътрешния министър, с цел да получи персонално сигналите.

Следобед на другия ден Българският лекарски съюз реагира с декларация, в която се споделя, че по време на срещата, умишлено или не, се е насадило внушението, че лекарите са " неприятни хора с огромни заплати ".
" Остро възразяваме против направените внушения, че " парите за здраве отиват в джобовете на лекарите ". Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един миг могат да бъдат подведени под правосъдна
отговорност ", споделят лекарите.

Още по време на срещата здравният министър разгласи, че единици са лекарите, които получават заплати от по 50 хиляди лева

Заплатите на сестрите

Медицинските сестри настояха груповият трудов контракт да важи за всички лечебни заведения – държавни и частни.
Здравният министър Ананиев отвърна, че това ще стане с Националния рамков контракт и заложените в него пропорции сред заплатите на лекарите и останалите членове на екипа.

Сестрите настояха още да им се заплаща изключителният труд и преминатите квалификационни курсове.
Ананиев разяснява, че не всички общински лечебни заведения ще могат незабавно да отговорят на условието за 950 лева заплата и че могат с настояването да вкарат незабавно 150 дребни лечебни заведения във банкрут.

Премиерът сложи въпроса дали лечебните заведения в България не са доста и не би трябвало ли да бъдат понижени като брой. Той добави още, че би трябвало да се намерения по какъв начин да се усилят заплатите в бранша по този начин, както се е получило в просветителния бранш и полицията.

Сестрите настояха да се усилят заплатите в държавните лечебни заведения, които да подсигуряват, че могат да лекуват всички пациенти, и да не се заплаща на частните лечебни заведения. Социалният министър Деница Сачева зададе въпрос дали качеството на лекуването зависи от това дали болничното заведение е държавна или частна, само че не получи отговор.

В последна сметка сестрите оповестиха, че подвигат палатковия лагер, че чакат Националния рамков контракт за цените и размерите, по които ще заплаща здравната каса през идната година, и останаха да разясняват пред вътрешния министър нарушаванията в клиниките.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР