Разговорът беше доста съдържателен. Това каза премиерът Николай Денков след

...
Разговорът беше доста съдържателен. Това каза премиерът Николай Денков след
Коментари Харесай

Премиерът след заседанието на Съвета по сигурност: От 1 март 2024 изцяло неруски нефт

Разговорът беше много изчерпателен. Това сподели министър председателят Николай Денков след изключителното съвещание на Съвета по сигурността поради анулацията на дерогацията в тридневен период.

" Искам да подчертая, че ние обсъждаме какви са рисковете за работата на рафинерията, тъй че тя да не спре, в случай че не получи нефт. И вторият риск за това какво може да се случи на пазара на горива при понижаване на потенциала на работа или прекъсване на работа на рафинерията ", добави той.

Решение от Съвета по сигурността към Министерския съвет:

1. Потвърждава изводите, направени в отчет от 29 август 2023 година, направен от министъра на стопанската система и министъра на енергетиката. (Това е отчетът, въз основа на който бяха взети решенията в Народно събрание - във връзка с периодите за унищожаване на дерогацията.)

2. Отчита значителен прогрес във връзка с проекта, признат в отчета по точка 1 -  в него има съответни ограничения, по които би трябвало да работи държавното управление. " По всички тях е работено и е реализиран напредъкът, който се чака ", съобщи министър председателят.

3. Потвърждава, че оптималните периоди за минимизиране на рисковете са показани в цитирания отчет. " Ако желаеме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, би трябвало да се съблюдават периодите, които са сложени в този отчет ", безапелационен бе той.

4. В случай, че Народно събрание реши да прегледа и одобри Законопроект от 10 ноември 2023 година - то минималните периоди за поетапно унищожаване на дерогацията са:

 enlightened  След 31 декември 2023 година, не повече от вносен 50% съветски нефт;

 enlightened  След 31 януари 2024 година не повече от 25% вносен съветски нефт;

 enlightened  От 1 март 2024 година напълно неруски петрол.

Премиерът Денков изрично съобщи, че всяко редуциране на периодите покачва рисковете от нарушение на оперативната активност на " Лукойл " и покачва риска от повишаване на пазарната цена на горивата.

Очаквайте детайлности!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР