Разговор в студиото на Дарик радио за по-светлите“ неща от

...
Разговор в студиото на Дарик радио за по-светлите“ неща от
Коментари Харесай

Чакащи артисти: Да отмахнеш болката си чрез изкуството, което създаваш

Разговор в студиото на Дарик радио за „ по-светлите “ неща от живота: насилието, гибелта и интуицията съществуване, с екипите на дебютните късометражни кино лентата „ 13-ти август “ и „ Изложбата “, селектирани в конкурсната стратегия на СФФ.

В първата част на предаването, беседваме с екипа на кино лентата „ 13-ти август “ Венцислав Сариев (реж.), Димитър Тенев (оператор) и Славян Божинов (актьор)

Венци, ти си и режисьор и сценарист на кино лентата, по какъв начин събра екипа, с който работи? Имаше ли някаква подготвена идея за актьорския състав, до момента в който пишеше сюжета, знаеше ли кой в коя роля ще бъде, или след това реши кой ще взе участие?

Славян, ти не си артист, по какъв начин се съгласи да участваш във кино лентата на Венци?




Венцислав Сариев (реж) и Димитър Тенев (оператор) на снимачната площадка на " 13-август "

А по какъв начин се сработихте с оператора? Митко, каква е ролята на оператора, доколко може той да взима решения за това по какъв начин нещо би трябвало да бъде снимано? Или пък да даде съвет на самия артист в какво деяние би трябвало да бъде, къде да застане, с цел да наподобява по-добре сцената?

Във втората част на предаването беседваме за визуално-поетичния филм „ Изложбата “ на режисьора Ивелина Алексиева. Заснет във византийското селце Монемвазия, на 1300 км от тук. Метафизичен, алегоричен, работещ с мълчанието и образната картина като мощни изразни средства. Не разчитащ на разказа, а в противен случай работещ мощно на сетивно равнище, филмът ни среща с Диана, изиграна от актрисата Ирмена Чичикова, която със своята мощно прочувствено вътрешна сила, ни превежда през гибелта, с цел да доближи до оня катарзис, който ще я трансформира в част от нещо по-голямо, което като че ли е било там преди нея и единствено я е чакало. Повече за този самоуверен режисьорски дебют, ще ни опишат Ивелина Алексиева и Ирмена Чичикова.


Ивелина Алексиева

Ивелина, това е твоят дебютен филм, по какъв начин ти хрумна концепцията за историята му и по какъв начин се осмели да подходиш по този доста по-труден метод да я разкажеш, разчитайки на поетичността във образното и мълчанието като средства?

Ирмена, когато прочете за първи път сюжета, можеш ли да се върнеш обратно и да си спомниш какво си си помислила или почувствала?

Интересно е, че и ти го споменаваш, тъй като мина доста време от първия миг на прочитане и снимане, и тъкмо това си говорихме с Ивелина преди да влезем, какъв брой е необичайно и изключително, когато мине време след както си работил върху нещо, какво остава в действителност. До каква степен спомените са годни за всички взели участие в процеса, кое е значимото, което остава като спомен и чувство. Ако би трябвало да съм почтена, от сюжета на първо четене нямам толкоз мощен и характерен спомен за възприятие, по-скоро от срещата ми с Ивелина за това какво тя си показва и към какво се стреми като основаване на общ артикул дружно. Това ме водеше. Знаех, че това, което чета може да бъде интерпретирано по доста способи и това, което ние създадем да няма нищо общо с първичната концепция на сюжета. Огромно значение имаше мястото, на което го заснехме.

Какво е това място? То е извънредно особено, едно малко средновековно населено място, византийска цитадела, остров? Каква е магията на това място, по какъв начин отидохте там?



Може да гледате „ Изложбата “ на режисьора Ивелина Алексиева в границите на, на 18.03 в кино Люмиер от 15:30 и на 04.04 в Дом на киното 16:30.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР