Раздвижването и дори лежерното разтъпкване на спортистите, които наблюдаваме по

...
Раздвижването и дори лежерното разтъпкване на спортистите, които наблюдаваме по
Коментари Харесай

3 причини да загряваме преди фитнес


Раздвижването и даже безгрижното разтъпкване на спортистите, които следим по малкия екран, надалеч не са форма на показност и проява. Смисълът им е надалеч по-дълбок и те се явяват неотменна част от всяко по-сериозно натоварване, в това число при спортистите фенове.

Ето за какво е потребна загряваката преди фитнес. Причините са 3.

Повишава издръжливостта
Загряваката форсира пулса, повишавайки притока на кръв към мускулите на цялото тяло. Така, без значение към коя мускулна група ще е насочена тренировката, общата устойчивост на тялото се покачва. Ефективността на последващата интензивна подготовка се покачва, паралелно с капацитета на мускулатурата. Умората настава по-бавно, натоварването на мускулите е по-обилно, а възобновяване им и натрупването на нова мускулна маса е по-бързо.

Подобрява гъвкавостта и подвижността на ставите
В положение на покой така наречен синовиална течност, отделяна във всяка ставна капсула, има консистенцията на гъста паста. Добрата разгрявка и повишението на телесната температура в зоната на ставите разрешава синодиалната течност да смаже добре контактуващите повърхности и да понижи оптимално триенето сред тях. Колкото по-леко е придвижването на ставите, толкоз по-ефективна е тренировката и по-лесно се реализира мечтаното натоварване на мускулатурата.

Намалява риска от контузии
Всяко по-сериозно натоварване на недобре разгрят мускул или недобре смазана става може да докара до контузия. Качествената разгрявка, изключително преди по-сериозна подготовка, би трябвало да включва целия мускулно-ставен уред на тялото за оптималната отбрана от травми в зони, които не подозираме, че ще натоварим.

Свързани публикации.. Загрявката предотвратява контузии при подготовка 1 Разтягане и загряване преди подготовка (видео) 0 Как да загреем преди подготовка? 1

Проучванията демонстрират, че с цел да се възползваме оптимално от изгодите на загрявката, тя би трябвало да трае най-малко 15 минути и да се организира директно преди тренировката. Добре е загряваката да включва кардио извършения и динамични занимания като разпъване на мускулатурата, или стречинг. Препоръчително е такива занимания да се вършат и след тренировката. Преди нея резултатът им е напълно предварителен, а след нея те оказват помощ за оптимално бързо възобновяване на мускулатурата.

Активната загрявка не трябва да се подценява нито от интензивно спортуващите , нито от хората, които спортуват по-нередовно. Тя би трябвало да се възприема като неотменна част от всяка подготовка, без значение от това какъв брой интензивна ще е тя.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР