Разбира се, че посещението на руския премиер Дмитрий Медведев е

...
Разбира се, че посещението на руския премиер Дмитрий Медведев е
Коментари Харесай

Румен Петков: Не бяхме подготвени за срещата с Медведев

Разбира се, че визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев е добра стъпка след 10-годишно спиране във взаимоотношенията сред двете ни страни, само че все пак ние бяхме неподготвени за тази среща. Имаше очакване от съветската страна за по-категорична наша позиция във връзка с енергийните планове. Това съобщи в студиото на "Лице в лице " по bTV ръководителят на партия АБВ Румен Петков.

,,Пропуснахме да построим "Син поток ", построи го Турция и оттова загубихме милиарди, по-късно пък пропуснахме "Южен поток "... в този момент се борим за "Турски поток ". Според мен не убедихме Медведев, че имаме поддръжката на Европейска комисия за построяването му. В последна сметка е наш европейски интерес да осигурим директна доставка на съветски газ, тъй като това ще е най-евтино и за нас, и за Европа'', посочи Петков.

Относно АЕЦ "Белене " Петков показа, че това е план, който би трябвало да бъде осъществен непременно.

,,За благополучие имаме стратегически вложители от Китай, Корея, Англия... Така че от АБВ настояваме процедура по започване на договаряния за АЕЦ "Белене ". Нека да се поканят стратегическите вложители, тъй като този план ни е необходим повече от всеки път. А този, който занапред стартира да приказва за цената, мога да ви подсигурявам, че спекулира'', уточни още ръководителят на АБВ.

,,Тепърва следва да разберем какво се е разговаряло на срещите с Медведев. Уж има прогрес, само че не е ясно какъв брой сериозен е той, като това важи и за "Турски поток ", и за АЕЦ "Белене ", разяснява по тематиката с визитата на съветския министър председател и Георги Ганев от "Демократична България ".

,,Няма никакъв проблем да се построи АЕЦ "Белене ", само че би трябвало да мине през новите условия за сигурност, които са доста повишени след случая с АЕЦ "Фукушима ". Трябва и нова оценка на въздействието. Все отново персонално аз не считам, че този план ни е необходим, защото няма по какъв начин от него България да излезе на печалба'', съобщи Ганев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР