Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда

...
Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда
Коментари Харесай

Изправят пред съда пернишка аптекарка за документни престъпления

Районна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против Д.И., за осъществени от нея закононарушения по член 316, вр. член 310, алинея 1, вр. член 308, алинея 1, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс и по член 308, ал.1, вр. член 26, ал.1 от Наказателен кодекс.

През м. февруари 2014 година обвинената И. почнала работа на служба "ръководител аптека, фармацевт-магистър " в аптека в гр. Перник. През същата година сред компанията, чийто търговски обект била ръководената от Д.И. аптека, и Национална здравна каса бил подписан контракт за разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК/РЗОК. С клаузите на контракта бил открит строго избран ред, по който следвало "Изпълнителят " да прави предоставената му активност, да регистрира продажбите, както и подобен по отношение на заплащанията от страна на НЗОК към сдружението.

Фирмата се задължавала да вкара закрепена междинна дълготрайност на култивиране в осъществяване на контракта на една рецепта и разпределяне на лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни – 6 минути, а на тези по протокол (с одобрена скица на лечение) – 3 минути. Броят на регистрираните предписания пред РЗОК – гр. Перник, в това число и тези по протоколи, следвало да подхожда на броя обработени предписания и протоколи съгласно работното време и броя на магистър – фармацевтите в аптеката. За неспазване на условието за междинната дълготрайност на обработването на предписания (или протоколи) и отпущането на съответните артикули, произведения или диетични храни се предвиждали наказания.

Наред с това имало и друго наложително изискване за "Изпълнителя " – абсолютно същият бил длъжен да обезпечи отпущането на лекарствените артикули, медицинските произведения да се прави единствено в аптеката от магистър-фармацевти, работещи в нея.

В този смисъл тази активност била неразрешена за осъществяване от лица, които заемали служба "помощник-фармацевт ", което съставлявало гаранция за качеството на активността.Изискването за съществуване на закрепена междинна дълготрайност за култивиране и разпределяне на лекарства, заплащани напълно или отчасти от НЗОК, довело до нужда от съществуване на по-висок брой лица на служба "магистър-фармацевт ", работещи по съответно подписан трудов контракт към аптеката в гр. Перник, респ. включени в съставяните ежедневни работни графици. Това предполагало фактически наемане на повече магистри-фармацевти, респ. увеличение на разноските за труд и погашение на наложителни осигурителни вноски.

С цел икономисване на тези разноски на аптеката, бил подписан фиктивен трудов контракт с Д.К., магистър-фармацевт, която нито ходила на това работно място, нито получавала заплащане за това. Целта била да се регистрира симулативно по-висок брой на действително работещи магистър-фармацевти в аптеката, с цел да може да се обработват в сходство с контракта по-голям брой предписания, като в същото време се вършат икономии от заплати и наложителни осигурителни вноски.

Рецептурните бланки следвало да бъдат обработвани точно от назначения магистър-фармацевт Д. К., като се налагало те да бъдат и попълнени като обработени персонално от самата нея. Понеже това не било допустимо, с оглед отсъствието ѝ от работното място, обвинената Д.И. намислила да показва в РЗОК – гр. Перник рецептурни бланки, обработвани от името на К. – с вписан нейният УИН, с положен неин автограф.

В интервала от 15.09.2014 година до 16.01.2015 година тя умишлено употребила пред Районната здравноосигурителна каса голям брой неистинен публични документи, които в действителност били представяни посредством касиера на аптеката.

В редица документи обвинената собственоръчно имитирала подписа на Д. К., полагайки го в графата за магистър-фармацевт, включително и на попълнените по този метод рецептурни бланки.

Предметът на осъщественото от обвинената закононарушение обгръща извънредно огромен брой документи - над 1700.

Предстои делото да продължи в съда.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР