Районен съд – Бургас няма да предаде на турския съд

...
Районен съд – Бургас няма да предаде на турския съд
Коментари Харесай

Районен съд – Бургас няма да предаде на турския съд четиримата български граничари

Районен съд – Бургас няма да съобщи на турския съд четиримата български граничари
Районен съд – Бургас не даде ход на делото и приложи резервата по член 2 от Европейската спогодба за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, като отхвърли правна помощ на Първи тежък углавен съд – в турския град Къркларели, с предмет взимане на защитни пояснения от българските жители Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Съдът приключи правосъдното произвеждане.

Образуваното наказателно произвеждане по отношение на българските жители е във връзка импортиран обвинителен акт, с който са им повдигнати обвинявания за „ съучастничество в закононарушението причиняване гибел по немарливост “; „ съучастничество в закононарушението леко пострадване “ и „ съучастничество в закононарушението увреждане на имущество “ от Наказателен кодекс на Република Турция, оповестиха от бургаския съд.

Със Закона за одобрение на Европейската спогодба за взаимопомощ по наказателноправни въпроси, в член 1, т.1, б. „ а “, Република България е направила запаса по член 2 от Конвенцията, като е декларирала, че отхвърля правна помощ в случаите, когато по отношение на същото лице, за същото закононарушение има влезнала в действие присъда, разпореждане или определение за преустановяване на делото, както и когато наказателната отговорност е погасена, заради приключване на плануванаъа в закона отминалост. Съдебният състав одобри, че съгласно наредбата на член 2, б. „ b “ от цитираната Конвенция, в случай че замолената страна счете, че осъществяването на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, публичния ред или други ползи, правната помощ може да бъде отказана. Според Районен съд – Бургас, при положение на осъществяване на молбата за правна помощ на Първи тежък углавен съд – гр. Къркларели, Република Турция, би бил оскърбен суверенитета на Република България. Освен това за закононарушенията е изтекла безспорната погасителна отминалост, изключваща наказателно гонене според Наказателен кодекс на Република България.

Наред с гореизложеното, съдът счете, че посредством осъществяването на молбата за правна помощ от Първи тежък углавен съд – гр. Къркларели, Република Турция, във връзка с Михаил Ц. би бил нарушен правилото “Non bis in idem ” или правото на всеки да не бъде съден или наказван два пъти за едно и също закононарушение, организиран в член 50 от Хартата на главните права на Европейски Съюз. Това е по този начин, защото има влезнало в действие разпореждане за преустановяване на наказателното произвеждане от 2008 година, на Военно-окръжна прокуратура – Сливен, по което Михаил Ц. е бил притеглен като обвинен за закононарушение по член 123, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс.

Определението на съда е дефинитивно. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР