Равнището на регистрирана безработица в страната през октомври е 6.9

...
Равнището на регистрирана безработица в страната през октомври е 6.9
Коментари Харесай

Под 7 на сто падна безработица у нас през октомври

Равнището на записана безработица в страната през октомври е 6.9 на 100. Агенцията по заетостта регистрира спад от 0.3 процентни пункта спрямо предходния месец септември и растеж с 1.3 пункта по отношение на година по-рано.

В края на месец октомври записаните безработни в бюрата по труда съгласно административната статистика на Агенцията по заетостта са 227 909, което е с 8 149 по-малко от септември. На годишна база нарастването е с 45 380 души.

За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 33 410 безработни. Освен тях, други 808 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се записали в Агенцията по заетостта. 

През октомври броят на почналите работа безработни доближи 23 045, като в съпоставяне със същия месец на предходната година се регистрира растеж с 31.2 на 100. През миналия месец 420 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда. От почналите работа 82.4 на 100 са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия - 24,5 на 100 от всички почнали работа, следвани от търговия - с 15 на 100, хотелиерство и ресторантьорство - 9,5 на 100, държавно ръководство - 5,9 на 100, строителство - 5,3 на 100, и др. 

През месеца работа на субсидирани работни места са почнали 4 067 безработни от рисковите групи - 2 340 по стратегии и ограничения за претовареност и 1 727 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Схемата " Заетост за теб " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", която започва през юли като антикризисна мярка, е осигурила претовареност на 5 436 души, като единствено през октомври са подписани трудови контракти с 1 097 безработни. 

Антикризисните ограничения за краткосрочна поддръжка на заетостта, известни като втори дизайн на 60/40 или Постановление на Министерски съвет 151/2020 година и 80/20 или " Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19 " по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", са обезпечили запазването на заетостта на 143 000 заети. С разпореждане на Министерския съвет №278 от т.г. е продължено действието на мярката 60/40 до края на годината. 

В присъствените форми на образования за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския обществен фонд, през месеца, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, са включени нови 629 безработни. 

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 19 823, които са с 40.2% повече от тези, декларирани през октомври 2019 година Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (27.4 на сто), следват търговията, ремонта на коли и мотоциклети (8.3 на сто), административните и спомагателните действия (6.5 на сто), хотелиерството и ресторантьорството (5.4 на сто) и образованието (4.5 на сто). 

Държавното ръководство, общинските администрации и предприятия в актуалната сложна обстановка също интензивно вземат участие на пазара на труда като работодатели и декларират работни места за детегледачи, домашни помощници, специалисти с висше обучение, персонални или обществени асистенти и служащи в разнообразни посоки от активността им, най-вече по обезпечаване на обществени услуги и грижа за хората, показват от Агенцията. Заявените от тях места са 34,9 на 100 от общия брой оповестени в бюрата по труда свободни работни места. 

Най-търсените специалности през месецa са: свързани с обслужване на клиенти; оператори на стационарни машини и съоръжения; производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; икономически и административни специалисти; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; администраивен личен състав, водещ счетоводни и стокови документи; продавачи; в областта на персоналните услуги; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; водачи на МПС и преносими съоръжения; полагащи грижи за хората; осигуряващи отбрана и сигурност; помощници при подготвяне на храни; преподаватели.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР