Равнището на регистрирана безработица в региона на трите области в

...
Равнището на регистрирана безработица в региона на трите области в
Коментари Харесай

11.7% е безработицата в Северозапада през декември

Равнището на записана безработица в района на трите области в Северозапада през декември е 11.7%, научи организация BulNews.
Това е най-ниската записана стойност от началото на годината. Отчита се спад от 0.2 процентни пункта спрямо предходния месец ноември и спад с 0.3 пункта по отношение на година по-рано.
В края на месец декември записаните безработни в бюрата по труда съгласно административната статистика на Агенцията по заетостта са 20 162, което е с 415 лица по-малко от ноември.
За прилагане на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се записали нови 2 262 безработни лица. Освен тях, други 16 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се записали в ДБТ от района.
През декември броят на почналите работа безработни лица доближи 884. През миналия месец 19 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място посредством бюрата по труда. От почналите работа 58.0% са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на държавното ръководство – 23.1% от всички почнали работа, следвани от търговията строителството – 19.5%, преработващата индустрия – 12%, хуманно опазване на здравето и обществена работа – 7.5% и други
През месеца работа на субсидирани работни места са почнали 370 безработни лица от рисковите групи – 57 по стратегии и ограничения за претовареност и 313 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”. Схемата „ Заетост за теб” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”, която започва през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила претовареност на 773 лица, като единствено през декември са подписани трудови контракти с нови 185 безработни.
Антикризисните ограничения за краткосрочна поддръжка за заетостта, известни като 60/40 или Постановление на Министерски съвет 151/2020 година и 80/20 или план „ Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките ресурси”, осигуриха опазване на работни места във компании от района. По план „ Краткосрочна поддръжка за претовареност в отговор на пандемията от COVID-19” са утвърдени общо 56 заявки от работодатели за погашение на обезщетения за 591 лица. По реда на Постановление на Министерски съвет 151/2020 година са утвърдени общо 154 работодатели за погашение на средства за 2991 наети лица. С Постановление на Министерски съвет 278 е продължено действието на мярката 60/40 до края на годината, като са утвърдени 172 заявки от работодатели, кандидатствали за 3180 наети лица.
Мярката „ Запази ме” за компенсиране заетите лица в насилствен неплатен отпуск, натрапен от прекъсването на редица стопански действия за преодоляване на пандемията от COVID-19, за месец от старта си обезпечи обезпечен най-малък приход на 693 служащи и чиновници в 183 компании.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР