Растящ брой страни може да обявят фалит по дълговете си

...
Растящ брой страни може да обявят фалит по дълговете си
Коментари Харесай

Дълговите фалити са напълно възможни

Растящ брой страни може да разгласят банкрут по задълженията си през идващите 12-18 месеца поради растящите държавни разноски в битката с рецесията, породена от пандемията от COVID-19. Това предвижда Симон Баптист, водещ икономист от зави The Economist Intelligence Unit, пред Си Ен Би Си

„ Смятам, че ще забележим съществени проблеми. Възможно е да има нова дългова рецесия в Еврозоната, в чиито център най-вероятно ще бъдат страни като Гърция и Италия. В развиващия се свят, бих подчертал върху Южна Африка и Бразилия като страни, които ще понесат огромни вреди поради рецесията. И несъмнено Аржентина, която на процедура е във банкрут “, споделя Баптист.

По последни данни пандемията от ковид е заразила близо 2 млн. души в международен мащаб, което накара редица държавни управления да подхващат невиждани карантинни ограничения, довели до цялостен блокаж на икономическата интензивност.

Вчера Международният валутен фонд предвижда стесняване с 3% на международната стопанска система през 2020 година, откакто през януари очакваше растеж от 3,3%.

Множество държавни управления оповестиха фискални ограничения за поддръжка на икономите в размер на милиарди и трилиони долари, огромна част от които ще бъдат финансирани с вдишване на нов дълг.

Според Баптист обаче не всички страни ще получат финансирането, на което се надяват. Развиващите се стопански системи ще бъдат изправени пред изключително огромно предизвикателство, защото те ще би трябвало да убедят интернационалните вложители да им дадат заеми във време, в което същите тези вложители търсят убежища за своите средства.

„ В този миг на интернационалните пазари се следи отбягване на рисковите дейни, тъй че даже и някои страни от развиващия се свят да желаят да харчат повече, те няма да могат да намерят източник на финансиране “, споделя Баптист.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР