Растението жълт кантарион е билка, която хората могат да използват

...
Растението жълт кантарион е билка, която хората могат да използват
Коментари Харесай

Жълт кантарион – Ползи, странични ефекти и други

Растението жълт кантарион е билка, която хората могат да употребяват за понижаване на признаците на меланхолия, менопауза и избрани кожни болести. Но са нужни повече изследвания, с цел да се потвърдят тези изгоди.

Растението жълт кантарион се употребявано най-често за лекуване на меланхолия. Съществуват изследвания, които демонстрират, че е ефикасен при лекуване на лека меланхолия.

Жълтият кантарион обаче може да има рискови резултати, когато се комбинира с други медикаменти.

Това растение също има антибактериални свойства и има капацитета да работи като антивирусно средство.

Билката съдържа съединяване, наречено хиперицин, за което се счита, че способства доста за неговите лечебни резултати. Други съставки, като хиперфорин и флавоноиди, също могат да играят роля в неговите потребни свойства.

Тази публикация изследва другите изгоди от потреблението на жълт кантарион, дава рекомендации за оптималната му приложимост и преглежда евентуалните странични резултати и опасности, свързани с използването му.

Какво съставлява жълтият кантарион?

Жълтият кантарион (hypericum perforatum) е билка, която се предлага като хранителна добавка, а хората постоянно употребяват за евентуално лекуване на меланхолия. Лекарите обаче не предлагат потреблението на билкова добавка по разнообразни аргументи, в това число:

  • Ограничени и спорни доказателства за успеваемост
  • Променливост на наличните артикули на пазара
  • Потенциал за взаимоотношения с други медикаменти

Растението жълт кантарион е див шубрак с китки от жълти цветове с пет венчелистчета. Името си (St. John’s wort) носи от св. Йоан Кръстител, тъй като цветята цъфтят към 24 юни, рожденият му ден. „ Wort “ е остарял британски термин за растение. Хората са употребявали както цветовете, по този начин и листата на растението за медицински цели от хиляди години.

Преди това изследванията допускаха, че жълтият кантарион е толкоз ефикасен, колкото стандартните антидепресанти за лекуване на лека меланхолия. По-нови изследвания обаче откриха, че жълтият кантарион не е по-добър от приема на хапче (плацебо) за лекуване на умерена до тежка меланхолия.

Депресията е съществено заболяване. Не би трябвало да употребявате жълтия кантарион вместо обичайното опазване на здравето. Ако вие или някой, който познавате, има признаци на меланхолия, уговорете си среща с снабдител на здравни услуги. Не би трябвало да се пробвате да лекувате положението си сами.

Хранителните добавки като жълтия кантарион могат да повлияят на метода, по който тялото ви обработва доста други медикаменти. Те могат да причинят съществени медицински проблеми. В някои случаи те могат да бъдат рискови.

Полизи от използването на жълт кантарион

Жълтият кантарион нормално се употребява от хората като натурален лек за меланхолия.

Всъщност, обзор, извършен през 2017 година, откри, че жълтият кантарион може да бъде еднообразно ефикасен като селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина (SSRIs), тип антидепресантно лекарство, за понижаване на признаците на лека до умерена меланхолия за интервал от 4-12 седмици.

Освен това, обзор на изследвания, извършени през 2016 година, заключава, че жълтият кантарион показва превъзходна резултатност спрямо плацебо при лекуване на лека или умерена меланхолия.

Учените обаче предизвестяват, че липсват проучвания, изследващи използването на жълт кантарион за тежка меланхолия. Освен това наличните проучвания може да не са отчели съответно евентуалните нежелани събития.

В допълнение, изследванията демонстрират използването на жълт кантарион може да помогне при няколко други положения, в това число:

  • ADHD: Едно малко  , извършено през 2010 година, сподели, че жълтият кантарион може да бъде „ малко ефикасен “ при лекуването на ADHD. Въпреки това, , оповестен от Американската академия на фамилните лекари, демонстрира, че лекарите не предлагат потреблението на жълт кантарион за лекуване на ADHD, до момента в който повече доказателства не поддържат използването му.
  • Атопичен дерматит: Докато едно пилотно изследване , че използването на жълт кантарион локално може да усъвършенства признаците на екзема спрямо плацебо, откривателите означават, че човек би трябвало да прегледа тези резултати с нараснало внимание.
  • Псориазис: Според едно малко изследване върху 20 души с плаков тип  псориазис, използването на жълт кантарион локално  възпалението и понижава тежестта на псориазиса. Необходими са обаче още проучвания.
  • Менопауза: Някои изследвания , че жълтият кантарион може да помогне за понижаване на признаците, свързани с менопаузата, в това число горещи талази и меланхолия.

Въпреки че хората жълт кантарион за лекуване на други проблеми като тревога или сезонно афективно разстройство , изследванията за неговата успеваемост при тези положения са лимитирани.

Колко жълт кантарион би трябвало да одобрявам?

Най-често срещаната доза от жълт кантарион е 300 до 400 мг, одобрявани три пъти дневно с храна. Освен на таблетки, хората също употребяват:

  • Тинктури, чайове или течни екстракти
  • Мехлеми или гелове
  • Масла и лосион

Всеки банкет на жълт кантарион ще има разнообразни резултати. Това зависи от това дали ще приемате добавка, чай от жълт кантарион, тимктура или масло от жълт кантарион. Силата също може да варира от една марка добавки до друга.

Колко време лишава на жълтия кантарион да подейства?

В взаимозависимост от формата, която приемате, може да не почувствате цялостния резултат на жълтия кантарион в продължение на две до шест седмици.

Отново, доказателствата не са потвърдили, че добавката работи, тъй че може да не почувствате никакви резултати. Най-добре е да говорите с вашия снабдител на здравни услуги, с цел да разберете какво ще работи най-добре за вас.

Какви са страничните резултати на жълтия кантарион?

Жълтият кантарион може да аргументи нараснала сензитивност към слънчева светлина. Това важи изключително за хора със светла кожа и/или когато приемате добавката в огромни дози.

Може да развиете сериозна кожна реакция при излагане на слънце. Други нежелани реакции на жълтия кантарион могат да включват:

  • Разстроен корем
  • Замаяност
  • Объркване
  • Умора
  • Суха уста
  • Често уриниране
  • Подуване
  • Сексуална дисфункция
  • Повишено кръвно налягане
  • Учестен пулс

Няма доказателства, че жълтият кантарион предизвиква наддаване на тегло. Може да помогне за възстановяване на признаците на меланхолия, като понижен вкус, само че няма да аргументи непосредствено наддаване на тегло.

Учените знаят доста за краткосрочните резултати на жълтия кантарион. Те обаче знаят доста по-малко за дълготрайните му резултати.

Безопасен ли е жълтия кантарион?

Според някои изследвания приемането на перорална добавка от жълт кантарион до 12 седмици е потвърдено безвредно за някои хора.

Проучванията не демонстрират дали добавката е безвредна след 12 седмици приложимост. Освен това няма задоволително доказателства, с цел да се твърди, че потреблението на жълт кантарион непосредствено върху кожата ви е безвредно.

Кой би трябвало да го заобикаля?

Приемането на жълт кантарион може да носи известни опасности. Някои групи хора може да се наложи да лимитират или заобикалят потреблението на тази билка. Те включват:

Хора, приемащи медикаменти

Хората , в случай че одобряват някое от следните медикаменти, защото използването му може да направи тези медикаменти по-малко ефикасни:

  • антиконвулсанти
  • циклоспорин
  • дигоксин
  • орални контрацептиви
  • някои анти-HIV медикаменти , в това число индинавир и невирапин
  • теофилин
  • варфарин

Жълтият кантарион може също да усили резултата на SSRI антидепресантите. докара до рисково повишение на серотонина в тялото, което  симптоми като:

  • тремор
  • диария
  • комплициране
  • мускулна вдървеност
  • ниска телесна температура

Известно още като серотонинов синдром , това положение може даже да бъде съдбовно.

В допълнение, жълтият кантарион резултата на триптаните, употребявани за  мигрена , като суматриптан.

Проучване , , също допуска, че жълтият кантарион има сходен профил на  флуоксетин  и може да провокира същите нежелани реакции. Сериозни неподходящи резултати могат да зародят, в случай че двете медикаменти се одобряват дружно.

Не би трябвало да приемате жълт кантарион в границите на пет дни след планувани хирургични процедури заради риска от лекарствени взаимоотношения.

Хора с избрани разстройства

Лице с диагноза меланхолия не би трябвало да употребява жълтия кантарион като опция на терапиите, предложени от доктор. Ако билката не е ефикасна, депресията може да се утежни.

В някои случаи жълтият кантарион неуравновесеност . Това е още една причина, заради която хората с тежка меланхолия или биполярно разстройство  трябва да внимават с билката, макар евентуалните й изгоди в тази област. Това може да накара човек да развие маниен епизод.

Бременност и кърмене

Все още не е ясно дали жълтият кантарион е безвреден за приложимост по време на бременност или по време на кърмене.

Едно  изглежда демонстрира, че може да е безвредно по време на бременност. Но  предупреждава, че е потвърдено, че предизвиква вродени недостатъци при изследвания върху животни.

В допълнение, кърмещите би трябвало да знаят, че жълтият кантарион може да попадне в кърмата и може да повлияят на бебетата, като ги създадат изнервени, сънливи или да получат колики.

Хората постоянно би трябвало да се съветват с доктор, преди да одобряват жълт кантарион, други добавки или различни лечения.

Как се прави чай от жълт кантарион?

Добавете жълт кантарион в чаша. Сипете 150 мл вряща вода върху него и оставете за 10 минути. Прецедете, подсладете на усет с мед, в случай че желаете.

Жълтият кантарион има доста лечебни свойства, в това число противовъзпалителни.

Често задавани въпроси

Ето няколко постоянно срещани въпроса за жълт кантарион.

Какво въздейства жълтия кантарион?
Жълтият кантарион при някои хора, като трансформира равнищата на избрани невротрансмитери в мозъка.

Въпреки това, той може да аргументи негативни странични резултати в други случаи, в това число тревога , стомашно разстройство, главоболие, замаяност и отмалялост .

Може ли жълтият кантарион да аргументи наддаване на тегло?
Няма доказателства, които да допускат, че жълтият кантарион предизвиква непосредствено наддаване на тегло.

Все отново, човек може да изпита загуба на тегло или наддаване на тегло след банкет на жълт кантарион. Това е по този начин, тъй като може да помогне за възстановяване на признаците на меланхолия , положение, което  с промени в апетита и телесното тегло.

Какво би трябвало да заобикаляме, когато одобряваме жълт кантарион?
Жълтият кантарион може да взаимодейства с няколко медикаменти, , орални контрацептиви, варфарин и някои типове медикаменти за сърдечни болести, рак и ХИВ.

Ако човек приема някое от тези медикаменти, значимо е да говорите с доктор, преди да вземете жълт кантарион, с цел да предотвратите неподходящи резултати.

Заключение

Жълтият кантарион е елементарно наличен без рецепта и може да се откри в разнообразни форми като чайове, таблетки, капсули и местни мехлеми.

Тази билка постоянно се употребява като съставна част в различната медицина за справяне с разнообразни положения, макар че научните проучвания, подкрепящи всички нейни използва, са лимитирани.

Освен това е значимо да се означи, че жълтият кантарион може да взаимодейства с избрани медикаменти, отпускани с рецепта, и евентуално да аргументи неподходящи странични резултати, изключително при хора със характерни разстройства на настроението. Може също по този начин да има негативни резултати при бременност или кърмачета.

За да се подсигурява сигурността, целесъобразно е хората да бъдат деликатни и да потърсят насоки от медицински експерт, преди да употребяват жълт кантарион.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР