Растежът на брутния вътрешен продукт на България ще достигне 3.6%

...
Растежът на брутния вътрешен продукт на България ще достигне 3.6%
Коментари Харесай

Финансовото министерство снижи очакванията си за икономическия ръст през 2018 г.

Растежът на брутния вътрешен артикул на България ще доближи 3.6% през 2018 година, с помощта на вътрешното търсене. През 2019 година пък ще бъде 3.7 на 100 поради по-силните обществени вложения и обществено ползване. Това се показва в есенната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите, оповестена през днешния ден.
Очакванията са намалени по отношение на пролетната прогноза , в която бе заложен растеж от 3.9% за тази година и 3.8% за идната.
През първата половина на актуалната година Брутният вътрешен продукт на България набъбна с 3,4% в действително изражение, при предстоящ годишен растеж от 3,9%, заложен в пролетната прогноза. Въпреки удобното развиване при потреблението и вложенията, низходящата динамичност при износа докара до по-нисък напредък на Брутният вътрешен продукт и до инспектиране на упованията за представянето на българската стопанска система през 2018 година.
Според новите данни крайното ползване ще се увеличи с 4.8% през 2018 година, а растежът на вложенията в главен капитал ще доближи 8.9%. Очаква се частното ползване да продължи да бъде водещо за растежа на Брутният вътрешен продукт, само че покачването му ще стартира да се забавя.
През тази година безработицата ще се намали до до 5.4% и равнището ѝ за първи път ще бъде по-ниско от историческия си най-малко през 2008 година Ръстът на коефициента на икономическа интензивност на популацията ще отслабне по отношение на 2017 година, заради отрицателната динамичност на работната мощ.
През 2019 година коефициентът на безработица се чака да се намали до 4.8% , а равнището на присъединяване в работната мощ ще резервира темпа си на покачване от миналата година, защото спадът на работната мощ няма да надвиши този на популацията.
Очаква се инфлацията тази година да се окаже по-висока от заложеното в пролетната прогноза. Средногодишната ще доближи 2.7%. Поскъпването на услугите се чака да се форсира до 5.9% в края на годината поради усилването на вътрешното търсене, резултата от повишаването на горивата върху цените на транспортните услуги и отражението на по-високите цени на храните върху цената на услугите в заведения за хранене, хотели и други заведения за хранене.
Още детайлности за упованията на финансовото министерство прочетете в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР