Расте броят на положителните проби за грип. Близо сме до

...
Расте броят на положителните проби за грип. Близо сме до
Коментари Харесай

Проф. Христова: Расте броят на положителните проби на грип

Расте броят на позитивните проби за грип. Близо сме до епидемиологичност на  обстановката. Расте делът и взима превес потвърденият пандемичен вариант на грипа, вид АН1Н1.  Ние започнахме сезона рано с AH3N2, по-късно се появиха единични 

случаи, а сега е над 60% от пробите, това сподели в утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "   проф. Ива Христова - шеф на НЦЗПБ.

За цялата страна се ускорява циркулацията на вируса. Разликата е в обособените области. В над половината от областите е надалеч от пика и оповестяването на епидемиологична обстановка, при една част е гранично положението, в подножието на пика са и няколко области към този момент стойностите са по-високи от 95% от последните 10 години. Затова Бургас разгласи такава конюнктура,  стана ясно от думите на проф. Христова.

Тя добави, че има опция по област, по обособени обитаеми места, даже учебни заведения могат да афишират епидемиологична обстановка. Как ще учат децата, се взема решение по места. Допълнителните ограничения от страна на Здравното министерство рекомендациите са при повишение на броя случаи да се преустановят профилактичните прегледи. Мерките ще бъдат динамични и ще дават отговор на обстановката.

В коментар как се разграничават ковидните от грипните признаци, проф. Христова каза: Трудно се разграничават по клинични признаци. Най-добре е това да се направи посредством проучване и при ранно доказване има с какво да се работи. За грипа е особено доста бързото обгръщане на организма - от положение на цялостно здраве до положение, когато всичко стартира да ни боли в границите на часове. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР