Ръстът в еврозоната се забави през първото тримесечие, докато инфлацията

...
Ръстът в еврозоната се забави през първото тримесечие, докато инфлацията
Коментари Харесай

Инфлацията в Еврозоната достигна нов пик

Ръстът в еврозоната се забави през първото тримесечие, до момента в който инфлацията доближи нов връх през април, демонстрират данни, оповестени от статистическата организация на Европейски Съюз в петък, разпалвайки опасенията от стагфлация, написа европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Икономическият напредък се забави до 0,2% за тримесечие от 0,3% през последните три месеца на предходната година. На национално равнище Брутният вътрешен продукт нараства с 0,3% в Испания и 0,2% в Германия, до момента в който във Франция е в застой, а в Италия се свива.

Като цяло данните за Брутният вътрешен продукт сочат внезапно закъснение в еврозоната след дейното възобновяване през 2021 година През годината растежът на еврозоната бе повишен с 5,0 %.

В бъдеще се чака несигурността, породена от войната в Украйна, която стартира към края на първото тримесечие, както и възходящата инфлация да натежат в допълнение върху растежа.

Инфлацията се форсира в допълнение до 7,5% през април от 7,4% през предходния месец. Високите цени не престават да се дължат най-вече на енергийните разноски, които набъбнаха с 38 % на година. Базовата инфлация, която изключва променливите фактори на храните и силата, се форсира от 3,2% на 3,9% - което допуска, че високите цени стават все по-трайни.

По отношение на държавите-членки, балтийските страни са най-силно наранени. В Естония цените са се повишили с 19,0 %, в Литва с 16,6 % и в Латвия с 13,3 %.

В най-големите държави-членки, за разлика от тях, инфлацията остава относително лимитирана. Франция е измежду най-ниските с 5,4 %. В Италия инфлацията е 6,6%, а в Германия - 7,8%.

На фона на признаците, че покачващите се цени зареждат стопанската система, нарастват опасенията, че спиралата на инфлацията ще усили напън върху Европейската централна банка за стягане на паричната политика. Забавянето на икономическия напредък обаче усложнява сходен ход, защото по-строгата парична политика рискува да задуши възобновяване след пандемията.

" Днешните данни усилват натиска върху ЕЦБ да постави завършек на своята извънредно разхлабена парична политика ", сподели икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл. " Значителното намаляване на стопанската система способства, с цел да промени това. "

Все още следва да се дефинира степента на въздействието, което въоръженият спор в Украйна ще има върху стопанската система на еврозоната. Това съобщи заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гиндос.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР